29 / 04 / 2024

Rusya'da konut kredilerinde balon var mı?

Rusya'da konut kredilerinde balon var mı?

Rusya’da kredilere yönelik tedbirlerin hayata geçirileceği bir dönemde Sayıştay, konut kredilerinde balon uyarısında bulundu.



Rusya’da kredilere ilişkin önlemlerin hayata geçirileceği bir süreçte Sayıştay, konut kredisi piyasalarının Merkez Bankası tarafından takip edilmesinin gerekli olduğuyla ilgili uyarılarda bulundu.

Finans Gündem'de yer alan habere göre; Rusya hükümetinin 2020 yılı federal bütçe uygulamasıyla ilgili raporunu kamuoyuyla paylaşan Rusya Sayıştay Başkanlığı, konut piyasalarında balon oluşmaya başladığı sonucuna ulaşarak konut kredisi piyasalarının Merkez Bankası tarafından dikkatle izlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Sayıştay, konut kredilerindeki keskin yükselişle beraber emlak fiyatlarında kaydedilen aşırı büyümenin finansal balon oluşturabileceğine dikkat çektiği raporunda, bu durumun da konut ve finans sektörünün istikrarıyla beraber nüfusun gelirinde ciddi etkilere neden olabileceğini duyururken, ipotek piyasasının daha yakın ilgi ve izleme gerektirdiğini işaret etti. 

Rusya da konut kredilerinde balon var mı?

2020 yılı sonunda konut kredileri portföyünün yüzde 21 yükselirken 2019 sonucunu geçtiğini ve 1 Ocak 2021 itibariyle 9,5 trilyona yükseldiğini anımsatan Rusya Sayıştayı, 2020'de toplam 4,3 trilyon ruble değerinde 1 milyon 713 bin konut kredisi kullandırıldığına, bu rakamların 2019 yılına göre verilen kredi sayısı olarak yüzde 35, parasal olarak ise yüzde 51 daha fazla olduğuna dikkat çekildi. 2020'de konut kredilerinde düşük faiz oranlarının yanında hacimsel olarak 1,4 trilyon rubleyi bulan devletin sunduğu uygun faizli tercihli ipotek programlarının bu durumu desteklediğinin altı çizildi Sayıştay raporunda, diğer taraftan nüfusta yükselen konut kredisi taleplerinin konut fiyatlarında artışa neden olduğu, 2020 yılında Rusya’daki konut fiyatlarının var olan enflasyon oranlarından daha fazla olduğu belirtilerek, yeni konutlarda fiyat yükselişinin yüzde 12, ikinci el konut piyasasında ise yüzde 9,5 olduğunu belirtti. 

Yakın zamanda konut kredileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, pandeminin başlangıcından bu güne ülkedeki konut fiyatlarının metrekare başına ortalama yüzde 39 oranlarında artış gösterdiğini duyurmuştu.

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Federasyon Konseyi oturumunda konuşma yapan Nabiullina, Rusya’da 2013'ten 2020’ye kadar ev fiyatlarının metrekare başına fiyatlarının yüzde 33 oranında yükseldiğini dile getirerek, “Pandemi başlangıcından bu yana metrekare başına maliyet yüzde 39 arttı. Bu göstergeler 2013 itibariyle 7 yıllık ortalamaların çok üstünde. Neredeyse bir buçuk yılda yüzde 39 yükselen konut fiyatları nüfusun büyük bölümünün konut almasını engellemektedir” açıklamasında bulundu. 

Rusya da konut kredilerinde balon var mı?

Merkez Bankası Başkanı, Rusya’da konut fiyatlarının artmasıyla devlet tarafından belirlenen ipotek programlarında faiz oranları ne olursa olsun insanların daha yüksek maliyetle kredi çekmek zorunda kaldığına dikkat çektiği konuşmasında, nüfusun Merkez Bankası’nın düşük Faiz politikasına karşın konut sahibi olmasının engellendiğine vurgu yaptı.

Rusya konut yatırımında Türkiye'den vazgeçmiyor!


Geri Dön