28 / 04 / 2024

Konut kredisi evin değerinin yüzde kaçına kadar veriliyor?

Konut kredisi evin değerinin yüzde kaçına kadar veriliyor?

Bankalar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararı gereğince konutun ekspertiz değerinin en fazla yüzde 80’ine kadar konut kredisi kullandırabilir.



Bankalar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararı gereğince bankalar konut ekspertiz değerinin maksimum %80'ine kadar kredilendirme yapabilir. Kalan yüzde 20'lik kısmın tüketici tarafından nakit veya ihtiyaç kredisi kullanarak ödenmesi gerekir.

BDDK kararı gereğince bankalar konut ekspertiz değerinin maksimum %80'ine kadar kredilendirme yapabilir. Kalan yüzde 20'lik kısmın tüketici tarafından nakit ödenmesi gerekir. Peşinatı olmayan tüketiciler kalan yüzde 20'lik kısım için ihtiyaç kredisi kullanabilir.

Satın alınacak konutun fiyatı alıcı ve satıcı arasındaki anlaşma ile belirlenir. Kredilendirme aşamasında ise esas olan değer, gayrimenkul değerleme uzmanınca hazırlanan ekspertiz raporundaki değerdir. Örnek olarak alıcı-satıcı arasında 100 bin TL olarak anlaşmaya varılan evin değeri eksper tarafından 125 bin TL olarak belirlenebilir. Bu durumda banka evin tamamımı kredilendirmiş olur. ( 125.000 x 0,80= 100.000 TL) Tüketici istediği tutarı kolaylıkla konut kredisi kullanarak sağlayabilir.

Aksi durumda söz konusu olabilir. Ekspertiz sonucunda belirlenen rakam, anlaşmaya varılan tutarın altında da çıkabilir. Bu durumda tüketicinin peşinatı daha yüksek tutması gerekir.


Konut kredi faiz oranlarında son durum Ekim 2018!
 


Geri Dön