28 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz indirimi inşaat sektörüne yarayacak!

Konut kredisi faiz indirimi inşaat sektörüne yarayacak!

3 kamu bankası tarafından konut kredisi faizlerinde indirime gidildi. İktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Karatepe, “Kimlerin faydalanacağı belli, inşaat sektörü” diye konuştu.



Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği 2 puanlık faiz indiriminden sonra kamu bankaları da kredi faiz oranlarında indirim uyguladı. 

Sözcü Gazetesi'nden Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre; üç kamu bankası ihtiyaç ve taşıt kredi faiz oranlarında değişikliğe gitmezken; konut ve ticari kredi faizlerini indirimdi. Haftasonu bazı isimlerden kamunun faiz indirim hazırlığında olduğu bilgileri verilmişti. Fakat Halkbank dün sabah gerçekleştirdiği açıklamada haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Kısa bir süre sonra ise üç kamu bankası tarafından gerçekleştirilen ortak açıklamada kredi faizlerinde ürün ve vade yapısına göre 2 puana kadar değişen oranlarda indirim yapıldığı ifade edildi. 

Konut kredisi faiz indirimi inşaat sektörüne yarayacak!

İNŞAATI YÜZDÜRMEK İÇİN

Haberin önce kesin bir dille yalanlanması daha sonra ise yapılan ortak açıklama ile yeni faiz oranlarının açıklanması ekonomistlerde indirimin talimat üzerine yapıldığı izlenimini oluşturdu. 

İktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, faiz indirimlerinin talimatla geldiğinin çok açık olduğuna vurgu yaparak, “Merkez Bankası'nı faiz indirimine zorlayan mekanizma kamu için de çalışıyor gibi görünüyor. Yöneticileri de bizim gibi kenardan izliyorlar” dedi. 10 yıllık hazine tahvil faizinin % 20.52'ye dayandığına işaret eden iktisatçı akademisyen Prof. Dr Hayri Kozanoğlu ise, “Kamu yıllık %15.5'tan konut kredisi veriyor. Devlet % 20.5'tan borçlanıp, bunun yüzde 5 altı faizle kredi dağıtıyor. Müteahhitleri yüzdürmek için sade vatandaşın cebinden zarar yazıyor” açıklamasında bulundu.

Konut kredisi faiz indirimi inşaat sektörüne yarayacak!

Konut kredisi faizlerinde 1 milyon TL ve altı tutarlarda aylık yüzde 1.29 (yıllık yüzde 15.4); 1 milyon TL'den fazla tutarlarda ise yüzde 1.34 (yıllık yüzde 16) faiz oranları hayata geçirildi. Kurumsal kredi şeklinde isimlendirilen ticari kredilerde ise 1 puan indirim yapılarak ortalama yıllık faiz yüzde 17.50'den yüzde 16.50'ye düşürüldü.

Konut kredisi faiz indirimi inşaat sektörüne yarayacak!

Konut kredisi faizlerindeki bu indirimin ortalama bir vatandaşa yararının olamayacağına, birikimi olan ve düşük faizi fırsat bilip ikinci, üçüncü hatta belki de dördüncü konutunu satın alacak olan servet sahiplerine yarar sağlayabileceğini belirten Prof. Dr. Yalçın Karatepe, ayda 16 bin TL kredi ödeyebilecek gelire sahip olanlara faiz indirimi geliyorsa bunun açıkça servet transferi anlamı taşıdığını dile getirdi. Karatepe, “Kimlerin faydalanacağı belli, inşaat sektörü” diye konuştu.

Kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını indirdi!

Birinci el konutlar için kampanya talebi!

Faiz indirimi sonrasında konut piyasası hareketlenecek!

Konut kredisi faizlerindeki indirim ev fiyatlarını etkiler mi?


Geri Dön