29 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranları zirveyi gördü! Yeni konut kampanyası ne zaman başlayacak?

Konut kredisi faiz oranları zirveyi gördü! Yeni konut kampanyası ne zaman başlayacak?

İlk kez ev sahibi olacaklar için düşük faizli kredi başvurusu gündemde yerini aldı. Bu kapsamda ilk evini almak isteyenlere düşük faizli konut kredisi fırsatı sağlanacak.



Bankaların kredi musluklarını kısması ve faiz oranlarının yüksek olması ve konut fiyatlarının artması vatandaşın ev alma hayalini ertelemesi nedenleri arasında yer aldı. 

Ancak dar ve orta gelirlilerin faydalanacağı düşük faizli kredi fırsatı gündemde. Bu kapsamda dar gelirliye konut kampanyasında detaylar netleşmeye başlıyor. 

Milliyet'e konuşan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı konut kredisine ilişkin merak edilenleri yanıtladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın dar ve orta gelirlileri kapsayan kredi çalışması başlatıldığını duyurmasından sonra konut alacak kişiler için bir bekleyişin devam ettiğini söyleyen Özelmacıklı, "Bu açıklamalara baktığımızda özellikle kredi tarafında belli kısıtlamalara gidileceği ve bu kısıtlamalar kapsamında belli sektörlerde kredilerin daraltılacağına dair sinyaller gelmişti. Özellikle ilk konut alanlara değil de ikinci ev alanlara konut kredileri ağustos sonu itibarıyla kısıtlanmıştı" dedi.  

Özelmacıklı, Kredi kartları, taşıt kredileri, bireysel kredi, ikinci konut kredilerinde de bankalar üzerinden kredi verme iştahının kesilmesiyle, kredi büyümesinin istenmediğini anlattı.

Konut kredisi faiz oranları zirveyi gördü! Yeni konut kampanyası ne zaman başlayacak?

‘KONUT KREDİ HACMİ DÜŞTÜ’

BDDK tarafında kredi hacminde önemli bir düşüş başladığını ifade eden Özelmacıklı, "Seviye 443 milyar 461 milyon liraya kadar geriledi. Burada kredilerin kısıldığı önemli bir çerçeve var.

Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksine baktığımızda son 1 yılda artışlar yüzde 21.9 seviyesine kadar geriledi" diye ifade etti.

Yükselen inşaat maliyetleri sebebiyle de konutlardaki inşaat maliyetindeki artışın devam ettiğini özellikle ocak ayından itibaren asgari ücrete getirilecek zam ve diğer düzenlemeler artışları kısa dönemde azaltamayacak gibi göründüğünü aktardı.

KREDİ VERİLMEYECEKSE AÇIKLANMALI

"Sektörde krediye erişim probleminin yanı sıra çalışacak işçi ve usta bulunamaması, deprem bölgesinde olan mevcut yoğunluk nedeniyle teçhizat, makine ve ekipmanlarla alakalı bazı sıkıntılar olduğunu görüyoruz" diyen Özelmacıklı, Bu krediler kapsamında piyasa beklentisi ilk defa ev alacak kişilere bir kredi verme işleminin açılmasıdır. Bu piyasayı ciddi anlamda kilitlemiş durumda. İnsanlar hala bir beklenti taşıyor. Böyle bir kredi verilmeyecekse de Cumhurbaşkanı tarafından net bir açıklama ile bunun ifade edilmesi gerektiği kanaatindeyiz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı’nın ilk kez konut alacaklara yönelik kredilerdeki sınırlamanın kaldırılmasına yönelik bazı açıklamaları olabilir.

KREDİ DÜZENLEMESİNDE EK ŞARTLAR YAPILABİLİR

Özelmacıklı konut kredisi hakkında da bilgi verdi. Özelmacıklı, bir düzenleme gelirse de eğer detaylarında adına kayıtlı bir taşınmaz olmama, belli bir süre o ilde ikamet etme, taşınmazın eşi ve 18 yaş altındaki çocuklara ait olmaması, herhangi bir evdeki hisse oranını yüzde 50’dan fazla olmaması, belli bir süre evi satmama gibi ek koşullar gündeme gelebileceğini söyledi. 

ÖZEL BANKALARDA KONUT KREDİSİ FAİZİ NE KADAR?

Şu anda özel bankalarda konut kredisi faiz oranlarının 2.85 ile 3.25 bandında değiştiğini söyleyen Özelmacıklı, " Piyasada aylık yüzde 3 üzerinden bir kişi 1 milyon lira kredi çekmek istese yaklaşık 30 bin 800 lira seviyesinde aylık ödemesi oluyor. Yıllık maliyeti yüzde 42’yi buluyor. 1 milyon lira için yaklaşık 3 milyon 700 bin lira seviyesinde geri ödeme yapması gerekiyor.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Bu süreden önce kiraya zam yapılamaz! SON DAKİKA!    

İş yeri kiralarında 6 kata ulaşan zam! Kira krizi büyüyor: İş yeri kiralarına sınırlama talebi!


Geri Dön