Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Bu süreden önce kiraya zam yapılamaz! SON DAKİKA!
Hem kiracılar hem de ev sahipleri, kira zammı ile ilgili yaşanan gelişmeleri yakından izliyor. Kira tespit davaları ile ilgili yeni bir detay ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...
Kira tespit davası ile ilgili detaylar, hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından merakla araştırılıyor. Kira tespit davasında yeni kira bedeli; emsal/rayiç kira bedelleri, kiralananın durumu, TÜFE oranı gibi durumlar değerlendirilerek hakim tarafından belirleniyor.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e bir okuyucusu, 2019 yılı için kira tespit davası açtığını ve mahkeme kararı ile kira zammı aldığını söyledi. Bugün tayin edilen o kiranın çok düşük kaldığını belirten okuyucu, yine kira tespiti davası açıp rayice uygun kira tayin edilmesini isteyeceğini aktardı ve bir problemle karşılaşma ihtimalinin olup olmadığını sordu.
YÜZDE 25 ZAM YAPILABİLİR
Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta, "Evet problemle karşı karşıya kalırsınız. Problem nedir? ‘Hiç kira zammı alamazsınız’ şeklinde bir problem değil de ‘rayice uygun zam alamazsınız’ şeklinde olur" ifadelerini kullanarak başladı.
2 Temmuz 2024 tarihine kadar konutlarda kira zammının yüzde 25 ile sınırlı olacağının altını çizen Tamer Heper, okuyucunun kira dönemi bu tarihe kadar ise alacağı zammın yüzde 25 olduğuna dikkat çekti.
Tamer Heper, 2019 yılında mahkeme kararı ile rayice uygun bir zam yapıldığına da değinerek, "Bu durumda beş yıl içinde indeks üzerinde bir kira zammı yapılmaz" açıklamasında bulundu.
RAYİÇ KİRA ZAMMI İÇİN 6'NCI YILIN BEKLENMESİ GEREKİR
Tamer Heper, okuyucusunun yeniden rayice uygun, hak ve nesafet kuralları kapsamında kira tutarı belirlenmesi için beş senenin bitmesi 6'ncı yılın başına girilmesi gerektiğini dile getirdi.
2019 yılında bu kapsamda kira tespiti yapıldığına göre bu sene 5 sene bitmediği için farklı bir kira tayin olunmayacağını vurgulayan Heper, "Okuyucum beşinci yılının bitimini ve 6'ncı yılının başını bekleyecek" dedi.
Bu tarihten itibaren rayice uygun kira zammı talep edilebileceğinin altını çizen Heper, yüzde 25 kira sınırının kiracı ile kiralayan arasında ihtilaflara sebep olduğunu ve çok olumlu bir sonuç vermediğini aktardı.
Tamer Heper, söz konusu yazısını ekonomi kuralları içinde yani bu işte de arz-talep dengesi sağlanarak kira bedellerinin seviyesinin piyasa kuralları içinde seyretmesinin sağlanması olduğunu söyleyerek tamamladı.
İş yeri kiralarında 6 kata ulaşan zam! Kira krizi büyüyor: İş yeri kiralarına sınırlama talebi!