29 / 04 / 2024

Konut kredisi faizleri 40 ayın zirvesini gördü! 3.15 puan yükseldi!

Konut kredisi faizleri 40 ayın zirvesini gördü! 3.15 puan yükseldi!

Ekonomi yönetiminin aldığı makroihtiyati önlemler ve düşük faiz politikası ticari kredi faizlerinde gözle görülür bir etkiye neden olsa da bireysel kredi faiz oranlarında aynı durum söz konusu olmadı. Özellikle konut kredisi faizinde ise son 40 ayın zirvesi resmen görüldü. İşte ayrıntılar...



Ticari kredi faizleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası makroihtiyati önlemleriyle gerilerken konut kredisi faizi 40 ayın zirvesini gördü. 

Merkez Bankası verilerine göre 4 Kasım haftasında ihtiyaç kredi faizi önceki haftaya göre değişmezken ticari kredi faizi 180 baz puan geriledi ve yüzde 16,16'ya indi. Konut kredisi faizi ise yüzde 21,56'ya ulaştı. En son bu seviye 2019 Temmuz'da kaydedilmişti. Ticari kredi faizleri ise 2 senenin en düşük seviyesine düştü. 

Konut kredisi faizleri 40 ayın zirvesini gördü! 3.15 puan yükseldi! 

Dünya Gazetesi'nden Şebnem Turhan'ın haberine göre; Merkez Bankası bir taraftan politika faizinde indirim yaparken bir taraftan da kredi kullanımını selektif hale getirme ve dolarizasyonu önleme için makroihtiyati tedbirler alıyor. Ticari kredi kullanımında hem şirketlere döviz mevduatı oranı şartı uygulanıyor bankacılık sektöründe ise belli gruplar haricinde büyüme oranı ile ticari kredi faizi oranına göre ek menkul kıymet alımı zorunluluğu koyuluyor. Buna ek olarak bankacılık sektörü TL mevduat oranı için de ek menkul kıymet tutma uygulamasıyla karşı karşıya kaldı. 

İşte kredi faizleriyle ilgili o son dakika gelişmeleri...


Geri Dön