14 / 05 / 2024

Konut kredisi faizleri 40 ayın zirvesini gördü! 3.15 puan yükseldi!

Konut kredisi faizleri 40 ayın zirvesini gördü! 3.15 puan yükseldi!

Ekonomi yönetiminin aldığı makroihtiyati önlemler ve düşük faiz politikası ticari kredi faizlerinde gözle görülür bir etkiye neden olsa da bireysel kredi faiz oranlarında aynı durum söz konusu olmadı. Özellikle konut kredisi faizinde ise son 40 ayın zirvesi resmen görüldü. İşte ayrıntılar...



Tüm bu uygulanan önelmler  ve politika faizi indirimi kurumsal kredi kartları ve KMH hariç ticari kredi faizini 4 Kasım haftası itibariyle yüzde 16,16 seviyesine geriletirken bu şekilde 30 Ekim 2022 tarihinde görülen faiz oranları yakalandı. Ticari kredi faizi 2 senenin en düşük seviyesine geriledi. Politika faizinde bu yılın ilk indiriminin yapıldığı 19 Ağustos haftasına göre ticari kredi faizleri 9.71 puan birden düştü. 

Fakat bireysel tarafta faiz oranları o kadar hızlı düştü. BDDK’nın vadeleri kısaltan uygulamasına karşın ihtiyaç kredi faizi yüzde 30,88 ile bir önceki haftayla aynı seviyede oldu. İhtiyaç kredisi faizi politika faizine ilk indirimin yapıldığı 19 Ağustos haftasına göre 3.87 puan geriledi. 

Konut kredisi faizleri 40 ayın zirvesini gördü! 3.15 puan yükseldi! 

İhtiyaç kredisi faizi daha yavaş bir gerileme kaydederken, makroihtiyati önlemler ile politika faizi indirimi etkisini en çok ticari kredi faizlerinde hissettirdi. Konut kredisi faizleri ise tam tersi yönde hareket etti. 

Merkez Bankası’nın politika faizinde bu yılın ilk indirimini yaptığı 19 Ağustos haftasında yüzde 18,41 olan yıllık konut kredisi faizi, 4 Kasım haftası itibarıyla yüzde 21,56'ya yükseldi. Yani politika faizi indirim döngüsü boyunca konut kredisi faizi 3.15 puan arttı. 

Özel bankalarda oran daha yüksek Bankacılık sektörü kaynakları konut kredilerinin uzun vade yapısının makroihtiyati tedbirlerle sürekli bilanço ayarlamaları yapmaya mecbur kalan bankalar için dikkat edilmesi gereken bir kredi türüne dönüştüğüne dikkat çekti. 

Konut kredisi faizleri 40 ayın zirvesini gördü! 3.15 puan yükseldi!

Kaynaklar, makroihtiyati önlemler sebebiyle düşük faizden menkul kıymet alımını artırmak ve 5-10 yıl vadelerle bunu bilançolarında taşımak zorunda olan bankacılık sektörünün menkul kıymetler gibi uzun vadeli olan konut kredisi verme iştahlarının oldukça düşük olduğunun altını çizdi. 

Konut kredisi vadesi 10 – 20 seneye ulaşabiliyor. Kamu bankalarında yüzde 1,2 faiz oranı ve 10 yıl vadeli konut kredisi kullanma imkanı sunulurken; özel bankalarda bu oran yüzde 2,73'e kadar yükseliyor. Vade 20 seneye çıktığında ise konut kredisi faizi yüzde 3,33'i buluyor. Özel bankalarda ise ortalama 10 sene vadeli konut kredisi faizi yüzde 2-2,96 arasında değişiyor.

BDDK verileri göre geçtiğimiz sene bankacılık sektöründe konut kredisi 355 milyar 422 milyon Türk Lirası seviyesinde oldu. Bu 2021'in aynı dönemine göre yüzde 24'lük ve 68.7 milyar TL'lik yükselişi işaret ediyoor. 

Konut kredisi faizleri 40 ayın zirvesini gördü! 3.15 puan yükseldi!

Ticari kredi büyüklüğü ise 4 Kasım itibariyle 5 trilyon 678,6 milyar TL'ye yükseldi. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74'lük bir yükseliş olduğunu gösteriyor. 1 senede ticari kredi hacmindeki artış ise 2.4 trilyon TL şeklinde belirtiliyor. 

Milyonlarca vergi mükellefine şok! Daha az vergi ödemek için bunları yapabilirsiniz!

Asgari ücrette 8 bin TL'lik deprem! Geri sayım başladı! Açıklamalar peş peşe geldi!  

12 ay boyunca 1250 TL ödenecek! Başvuranlar hemen hasabınıza bakın! Aile Destek Ödemesi 2022...

SSK, BağKur, Emekli Sandığı maaşlarında yeni yıl depremi! Emekli maaşları tam bu kadar olacak! Şimdi bakın!


Geri Dön