02 / 05 / 2024

Konut kredisi faizleri geriledi mi?

Konut kredisi faizleri geriledi mi?

Kredilerde son haftalarda gerçekleşen çift haneli büyümeler ve bankalar sektöründe toplam kredilerin büyümesinde özel bankalar ön plana çıkıyor. Peki tüketici ve konut kredilerinin büyümesinde son durum ne? İşte ayrıntılar...



Tüketici kredileri yüzde 14,53 oranıyla daha düşük bir yükseliş sergilerken, ticari krediler de yüzde 28,72 oranında bir büyüme gösterdi.

2020'nin Temmuz ayından itibaren en hızlı büyüme ticari kredilerde kaydedilirken, bu yılın yaz ve bahar aylarında tüketici kredilerinin 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış ikiye katlanan büyümeleri sebebiyle kredi hacminde yükseliş yaşanmıştı. 

Konut kredisi faizleri geriledi mi?

Tüketici kredilerinde geçtiğimiz senenin Aralık ayında yüzde 20'yi geçen yükselişler kaydedildi. 4 Mart haftasına kadar yükseliş hızında sürekli düşüşler yaşanan tüketici kredilerinde 11 Mart itibariyle tekrar yukarı yönlü hareket kaydedildi. BDDK tarafından açıklanan resmi rakamlara göre 11 Mart tarihi itibariyle  tüketici kredilerinin  1 trilyon 11 milyar 868 milyon TL'ye çıktığı belirlendi. Bu kredilerin 471 milyar TL'si ise ihtiyaç kredilerinden meydana geldi. 

Dünya Gazetesi'nden Şebnem Turhan'ın haberine göre; Merkez Bankası tarafından açıklanan resmi rakamlara göre ise 11 Mart tarihi itibariyle tüketici kredilerinde yalnızca konut kredisi türünde faiz oranları 4 Mart haftasına göre gerileme kaydetti. Verilere göre Türk Lirası bazlı konut kredi faizi 7 baz puan gerileyerek yüzde 17,7'ye düşerken, taşıt kredi faiz oranları 9 baz puan yükseliş kaydetti ve yüzde 25,17'ye, ihtiyaç kredi faiz oranları da 9 baz puan yükseliş kaydederek yüzde 28,99'a çıktı.

Tüketici kredilerinin 306 milyar 669 milyon lirası konut!

Konutta KDV indirimi kapıda! İşte düzenlemenin ayrıntıları

Ocak 2022'de rekor kırıldı! Yüzde 77,4'lük fiyat artışı yaşandı!


Geri Dön