28 / 04 / 2024

Ev alan vatandaş, konut kredisi faizleri nedeniyle bir ev kendisine, iki ev de bankalara alıyor!

Ev alan vatandaş, konut kredisi faizleri nedeniyle bir ev kendisine, iki ev de bankalara alıyor!

2022 yılı başında İstanbul'da ortalama ev fiyatları 1,6 milyon lirayken, 2023’ün aynı döneminde 'ortalama fiyatlar' bile 3 milyon liraya koşuyor. Bankadan kredi çekebilenlerin aylık yapması gereken taksitler ise 63 bin liraya dayandı. İşte krediyle ev sahibi olmanın olanaksızlığı...



Sürekli artan ev fiyatlarıyla birlikte yükselen konut kredi faizleri, krediyle ev sahibi olmak isteyen kişilerin yapması gereken aylık ödeme tutarında fırlamaya sebep oldu.

Merkez Bankası verilerine göre, 2022 başlarında İstanbul’da ortalama ev fiyatları 1,6 milyon lirayken, konut kredisi için aylık yapılması gereken ödeme tutarı 21-31 bin lira aralığında değişkenlik göstermekteydi.

2023’ün aynı döneminde ise, evlerin ortalama fiyatı 2,8 milyon lirayı aşarken; konut kredilerinin aylık ödeme tutarı 28 bin liradan başlayıp 63 bin liraya kadar çıkıyor.

Satın alınmak istenen ev sıfır değilse, kamu bankalarından kredi almak zaten pek mümkün değil; özel bankaların uyguladığı konut kredisi faiz oranlarıyla da neredeyse bir evi kendisine alan yurttaş, iki ev parası kadar da faiz ödemesi yapmak mecburiyetinde kalıyor.

İşte ev fiyatlarının ve kredi faizlerinin geldiği seviyeden sonra krediyle ev sahibi olmanın olanaksızlığı...

Ev alan vatandaş, konut kredisi faizleri nedeniyle bir ev kendisine, iki ev de bankalara alıyor!

‘ORTALAMA’ KONUT FİYATLARI 2,8 MİLYON TL’Yİ AŞTI

Merkez Bankası’nın (TCMB) son verileri ışığında, Türkiye genelindeki 100 metrekare bir evin ortalama fiyatı 2023 Ocak itibarıyla 1 milyon 868 bin 200 liraya yükseldi.

Aynı dönemde İstanbul'da ise metrekare fiyatları 28 bin 910 liraya yükseldi. Yani İstanbul'da 100 metrekarelik bir evin ortalama fiyatı ocak ayı itibarıyla 2,8 milyonu aşmış durumda.

Yine de ‘acaba kira ödemek yerine ev sahibi olabilir miyim’ diye düşünen kişiler, ilk engeli bankaların uyguladığı kredi kısıtlaması ile birlikte yaşıyor.

İşte detaylar...


Geri Dön