11 / 05 / 2024

Ev alan vatandaş, konut kredisi faizleri nedeniyle bir ev kendisine, iki ev de bankalara alıyor!

Ev alan vatandaş, konut kredisi faizleri nedeniyle bir ev kendisine, iki ev de bankalara alıyor!

2022 yılı başında İstanbul'da ortalama ev fiyatları 1,6 milyon lirayken, 2023’ün aynı döneminde 'ortalama fiyatlar' bile 3 milyon liraya koşuyor. Bankadan kredi çekebilenlerin aylık yapması gereken taksitler ise 63 bin liraya dayandı. İşte krediyle ev sahibi olmanın olanaksızlığı...



Son uygulamalara göre, ekpertiz değeri 1 milyon liranın altındaki evlerin yüzde 90’ı kadar kredi verilirken; ekspertiz değeri 1-2 milyon lira aralığındaki evlerin yüzde 60-70’i ve 2-5 milyon lira aralığında evlerin ise yüzde 50-60’si kadar kredi veriliyor.

Fakat bu durumun yazılı olarak geçerliliği olsa bile uygulamada karşılığı bulunmuyor. Bankalar genellikle en fazla 250 bin lira kredi kullandırıyor.

Yine de İstanbul’da ortalama fiyattan (2,8 milyon lira) bir evi alabilmek için gerekli kredi verildi diyelim:

Ev alan vatandaş, konut kredisi faizleri nedeniyle bir ev kendisine, iki ev de bankalara alıyor!

BANKA KREDİ VERSE DE 1,1 MİLYON LİRALIK BİRİKİM GEREKİYOR

Bankalar kredi kısıtlamasına gitmeyip 2,8 milyon liralık bir ev satın almak isteyen vatandaşa yüzde 60’ı kadar kredi verse de, en fazla 1,7 milyon lirasını vermiş oluyor.

Bu da, ev almak isteyen kişinin ortalama fiyatlı bir daireyi satın alabilmesi için bile 1,1 milyon liralık birikime sahip olması anlamına geliyor.

Bu meblağ 2022’de bu dönem İstanbul’daki ortalama fiyatlı bir daire için 332 bin lira idi.

Geriye kalan 1,7 milyon liralık ev kredisi için yapılması gereken aylık ödeme tutarı ise en az 28 bin liradan başlayıp, 63 bin lirayı aşıyor.

Kamu bankalarının ev kredi faizleri 1,29 oranındayken, özel bankalarda bu oran yüzde 1,99’dan başlayıp 3,60’a kadar yükseliyor.

Bu da, eğer kamu bankasından konut kredisi alınırsa, bankaya on senede toplam 3,4 milyon lira ödenmesi anlamına geliyor.

Konut kredisi eğer özel bir bankadan alındıysa da toplam ödeme tutarı on senede 7,6 milyon lirayı aşıyor ve bu da bir evi kendisine alan kişin neredeyse iki ev parası kadar da faiz ödemesi yapması demek oluyor.

Togg sonrası İSPARK otoparklarına elektrikli şarj istasyonları kuruluyor!

Dünyaca ünlü finans uzmanı uyardı: “Bir sonraki bankacılık krizi çok daha kötü olacak”

Türkiye Varlık Fonu'ndan Ziraat, Halk ve Vakıflar bankalarına 111,7 milyar TL’lik destek

Geri Dön