27 / 04 / 2024

Konut kredisi faizleri neye göre belirlenir?

Konut kredisi faizleri neye göre belirlenir?

Konut kredisi, ev sahibi olmak isteyen kişiler için sunulan bir kredi türü olarak bankalar tarafındnan sunulur. Bu kredi, bankaların belirlediği oranlarda farklı faiz planlarında seçenekler halinde sunulur. Konut kredisi faizleri belirli faktörler dahilinde değişken olabilir.



DEĞİŞKEN VE SABİT FAİZ ORANLARINDA TAKSİTLENDİRME NASIL YAPILIR?

Bankalar, konut kredisi faizini belirlerken iki farklı yöntem kullanıyor. Bu yöntemler, değişken ve sabit faiz oranları olarak karşımıza çıkıyor. 

Sabit faiz oranlarının belirlendiği anlaşmalarda, tarafların onayı olmadan faiz oranı değişikliği yapılamaz. Ancak faiz oranının değişken olarak saptandığı anlaşmalarda, ödeme yapma koşulları içinde kalınarak ve belirtilen maksimum aylık taksit tutarı aşılmamak şartıyla, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen referans endeksler arasından en düşük olanı baz alınarak değişiklik yapılabilir.

KONUT KREDİSİ FAİZLERİ BELİRLENİRKEN ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER

Konut kredisi ödemeleri, 3 aydan başlayarak 360 aya kadar, yani 30 yıla kadar uzanan esnek vadelerde taksitlendirme imkanı sunmaktadır. Kısa vadelerde faiz oranları daha cazip seviyelere düşerken, bu durum taksitlerin daha yüksek tutarlara ulaşmasına neden olabilmektedir. Bankalar, bireylerin finansal rahatlığını gözeterek, aylık taksit tutarını toplam gelirlerinin yarısını aşmayacak şekilde düzenleme yapma olanağı tanımaktadır. Buna örnek vermek gerekirse, ailelerin aylık geliri 5.000 TL olarak baz alınır. Bu durumda, aylık taksit ödemesinin 2.500 TL'yi geçmeyeceği bir taksitlendirme yapılabilir.

 Konut kredisi faizleri neye göre belirlenir?

GÜNCEL KONUT KREDİSİ FAİZLERİ NE DURUMDADIR?

Bankalar, konut kredisi faiz oranlarını genellikle %0,88 ile %1,19 aralığında belirliyor. Bu oranlar, 10 yıl vadeli bir konut kredisi için geçerli olup, ödeme planlarınızı oluştururken dikkate almanız gereken önemli faktörlerden biridir. Örnek olarak, 100.000 TL tutarında bir konut kredisi çektiğinizi düşünürsek bunun üzerinden bir faiz sonucuna varabiliriz.  Faiz oranlarının en uygun ve en yüksek olduğu noktalar arasında %0,31'lik bir fark bulunuyor. 

%0,88 faiz oranıyla aldığınız 100.000 TL'lik konut kredisinin 10 yıllık geri ödeme toplam maliyeti yaklaşık 163 bin TL civarında olacaktır. Ancak %1,19 faiz oranıyla aynı miktarı kullandığınızda, geri ödeme toplam maliyeti 189 bin TL'nin üzerine çıkacaktır.

Konutta kredi desteği kira sorununu çözer! Ev alacaklar bu detaylara hemen bakın! 

Kredi faizleri yükseldi, ev satışları düştü! Yeni konut projeleri başlayamadı!

Konut satışları Temmuz'da 100 bini aştı: Ev alanlar kredi ile değil peşin ödeyerek aldı! 


Geri Dön