27 / 04 / 2024

Site aidatları neye göre belirlenir?

Site aidatları neye göre belirlenir?

Türkiye'de son iki senede artan konut ve kira fiyatlarıyla birlikte site aidatları da yükseldi. Peki, Site aidatları neye göre belirlenir? İşte detaylar...



Aidat, apartmandaki ortak alanların onarım, bakım, temizlik ihtiyaçlarının karşılanması için kiracılardan ve kat maliklerinden toplanılan bir ödemedir.

Site aidatı için toplanacak ödenek, apartman aidat yönetmeliğine göre, aidat miktarı, yetki verilmiş ise yönetici ya da profesyonel bina yönetimince yetki verilmemiş ise, Kat Malikleri Genel Kurulu tarafından tespit ediliyor.

Bina yönetimi sitesinde yer alan detaylara göre, site ortak alanlarının bakımı ve temizliği için sirküle edilmesi gerek aidat belirlenirken ilk olarak apartmanın aylık ve yıllık olmak üzere çıkarılan masraflar toplam giderler dikkate alınıyor. 

Site aidatları neye göre belirlenir?

Yapılan gider hesabından sonra tahmini olarak çıkabilecek ek giderler de dahil olmak üzere bütçe belirleniyor. 

Apartmandaki daire sayısına belirlenen bütçe bölünerek daire başına düşen miktar tespit ediliyor. Hesaplamadan sonra yönetim planına bakılarak aidat kesinleşiyor. Yani kat malikinin sahip olduğu alanın metrekaresine ya da arsa payı oranında genel hükmüyle aidat ücreti belirleniyor. Tespit edilen ücret usüle uygun olarak yazılı şekilde kat maliklerine tebliğ ediliyor.

Kanun düzenlemesine göre birtakım giderlerden herkes eşit oranda sorumlu iken bazı giderlerden ise ofis, daire, dükkân gibi bağımsız bölüm sahipleri (tapu senedinde gösterilen) arsa payları oranında sorumlu oluyor. Bu kapsamda

Kapıcı / temizlik,
Kaloriferci,
Bahçıvan
Bekçi / güvenlik
giderlerinden herkes eşit oranda sorumlu tutuluyor. Dolayısıyla bir kişi kendi evinin daha küçük olduğunu ileri sürerek bu giderlere daha az katılması gerektiğini ileri süremiyor.

Site aidatları neye göre belirlenir?

Kat malikleri;

İstanbul Gayrimenkul Hukuk sitesinde yer alan detaylara göre, ortak yerlerin bakımı, korunması, güçlendirilmesi, onarılması için yapılan giderlerle, Ana gayrimenkulün sigorta giderleri ile Yönetici aylığına dair giderlere arsa payları oranında katlanıyor.

Sitelerde de aynı kural geçerli olup bloğun kullanımına tahsis edilen yerlerdeki giderlerden bloktaki tüm site sakinleri, sitenin kullanımına tahsis edilen alanlardaki giderlerden ise sitedeki tüm kat malikleri sorumlu oluyor.

Fakat bu kuralların Yönetim Planı ile ya da kat maliklerinin kendi aralarında farklı bir şekilde anlaşmasıyla değiştirilebiliyor. Bu nokta da taraflar, örneğin temizlik ve güvenlik giderlerine de arsa payı oranında katılacaklarını kararlaştırabiliyor.

İnşaat sektörü Kur Korumalı Mevduat'ın tasfiyesinde can simidi olabilir!

Senkron Beytepe projesi resmen başlıyor! Başkente 428 yeni konut geliyor!

Gümüştepe On Villa satışta! Yüzde 50 peşin kalanı 12 ay vade fırsatı! 


Geri Dön