28 / 04 / 2024

Konut kredisi kullanacaklar aman dikkat! Merkez Bankası tek tek açıkladı! Bu yıl...

Konut kredisi kullanacaklar aman dikkat! Merkez Bankası tek tek açıkladı! Bu yıl...

Merkez Bankası tarafından yayımlanan, 2024'ün ilk çeyreğine ilişkin beklentilerinin yer aldığı "Banka Kredileri Eğilim Anketi"nde konut kredileri ile ilgili beklentiler de açıklandı. İşte krediyle ev alacakları yakından ilgilendiren o anket...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, bankaların 2023'ün dördüncü çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ile 2024'ün ilk çeyreğine ilişkin beklentilerinin yer aldığı "Banka Kredileri Eğilim Anketi" yayımlandı.

Söz konusu ankete göre, geçtiğimiz senenin son çeyreğinin alt kırılımlarına bakıldığında, büyük işletmelere verilen krediler ile yabancı para cinsinden açılan kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaşma yönlü seyrin zayıflayarak sürdüğü ve diğer işletme kredilerine uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın ise son bulduğu görüldü. 

2024 yılının ilk çeyreği için konut kredisi standartlarındaki sıkılaşmanın daha da zayıflayacağı, diğer bireysel kredi standartlarının ise bir miktar sıkılaşacağı öngörülürken, bankaların senenin ilk çeyreği için taşıt kredilerine uygulanan standartlardaki beklenti sıkılaşmanın düşük seviyede süreceğine ilişkin oldu. 

Konut kredisi kullanacaklar aman dikkat! Merkez Bankası tek tek açıkladı! Bu yıl...

Genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki yükseliş yönlü seyir, 2023'ün son çeyreğinde zayıflayarak sürdü. Alt kırılımlar değerlendirildiğinde, küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen krediler ile kısa vadeli kredilere olan talepte artış yaşandığı ve yabancı para cinsinden açılan kredilere olan talepte azalış olduğu yönündeki değerlendirmelerin zayıflayarak sürdüğü belirlendi. 

2024'ün  ilk çeyreğinde, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki yükselişin  oldukça zayıf bir şekilde devam edeceği öngörülürken, 2023'ün son çeyreğinde, konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalış seyri zayıflayarak sürdü, taşıt kredi talebinde ise artış yaşandı. 

Bu senenin ilk çeyreği için bankaların beklentisi, konut kredi talebindeki azalış yönlü seyrin daha da zayıflayacağına ve diğer bireysel kredi talebinde ise azalış yönlü seyrin güçleneceğine ilişkin oldu. Bu dönemde taşıt kredi talebinde de belirgin bir düşüş olacağı öngörülüyor. 

Konut kredisi kullanacaklar aman dikkat! Merkez Bankası tek tek açıkladı! Bu yıl...

FONLAMA ŞARTLARI 

Bankaların fon sağlama imkanlarının gelişimine bakıldığında, 2023 yılının son çeyreğinde yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşma yönlü seyir sürerken, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise güç kazandığı görüldü. 

2024'ün ilk çeyreği için, yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın ve yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin sürebileceği öngörülüyor.  

Tebernüş Kireçci uyarmıştı! Ev sahibi ile kiracı kavgaları 2022'den başlayarak en önemli gündem maddesi olacak!

Konut arzının artmasındaki en büyük engeller talep daralması ve artan maliyet!

Kiracısıyla kavga eden işyeri sahibi polise otomobili ile çarptı! Bu kadarı da olmaz dedirten olay...

TOKİ Tuzla 100 bin sosyal konut projesinde teslimler ne zaman?  TOKİ  açıkladı!


Geri Dön