03 / 05 / 2024

Konut arzının artmasındaki en büyük engeller talep daralması ve artan maliyet!

Konut arzının artmasındaki en büyük engeller talep daralması ve artan maliyet!

İnşaat sektörünün, 2023’ü mücadeleyle geçirdiğine dikkat çeken Umut Durbakayım, talep daralması ve artan maliyetlerin altını çizerek, "Erişilebilir metrekare birim fiyatları ile üretim maliyeti arasındaki makasın açılması, konut arzının önündeki önemli engellerden" şeklinde konuştu. 



Zorlu geçen bir senenin ardından 2024 yılına merhaba diyen inşaat sektörü, krediye erişim zorluğu, satışlardaki düşüş, yükselen maliyetleri ve nitelikli istihdam açığıyla mücadelesini kaldığı yerden sürdürüyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023'ün 11 ayında  konut satışları yüzde 14,9 düşerken, inşaat maliyet endeksi yüzde 66,46 yükseldi. Aynı zamanda konut fiyatlarında da kiralarda da durulma yaşanmadı. 

Endeksa tarafından açıklanan rakamlara göre; Kasım 2023'te konut fiyatları yüzde 96 yükselirken, ortalama konut fiyatı 3 milyon Türk Lirası'nı geçti. TÜİK verilerine göre de gerçek kira endeksi, 2023 Aralık'ta, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 108,6 arttı. 

Konut arzının artmasındaki en büyük engeller talep daralması ve artan maliyet!

Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; inşaat sektörünün 2023’ü mücadeleyle geçirdiğine dikkat çeken Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Umut Durbakayım, "Konut kredilerindeki yüksek faiz oranları, mevcut satışların istendiği düzeyde gerçekleşmesine engel oluyor. Bir başka ifadeyle kredi taksitlerinin, aylık aylıkların çok üzerinde olması, yani alım gücünün düşük kalması arzu edilen satış rakamlarının gerçekleşmesini engelliyor" ifadelerini kullandı. 

Kamu bankalarının yaptığı kampanyaların çok iştah açıcı ve cazip olduğunun altını çizen Umut Durbakayım, "Fakat kampanya kriterlerinin karşılanması oldukça zor. Bu kriterler biraz esnetilirse, istenilen satış başarısı daha kolay yakalanır diye öngörüyorum" açıklamasında bulundu. 

Konut sahipliğinin artması ve fiyatların dengelenmesi için konut arzının önemini işaret eden Durbakayım, buradaki engeller ile ilgili de konuştu. Durbakayaım, konuya ilişkin "Erişilebilir metrekare birim fiyatları ile üretim maliyeti arasındaki makasın gittikçe açılması, diğer taraftan malzeme ve işçilik maliyetlerindeki göreceli sorunlar konut arzının önündeki engellerden en önemlileri diyebiliriz. Konut ihtiyacı olanların krediye ulaşmasının güçlüğü de dikkate alındığında talep eğrisinin düşey ivme kazanması kaçınılmaz oluyor. Konut üreticilerinin iştahsızlığı da bunun doğal bir sonucu şeklinde ortaya çıkıyor" ifadelerine yer verdi. 

Konut arzının artmasındaki en büyük engeller talep daralması ve artan maliyet!

Umut Durbakayım, sektörün maliyetlerle mücadelerinin sürdüğüne ve süreceğine vurgu yaparak, "Sektörün yaşadığı en önemli problemlerden biri inşaat malzemelerinde ve işçilikte ortaya çıkan arz talep dengesizliğidir. Bilindiği gibi senenin başında yaşadığımız deprem nedeniyle yıkılan konutların yeniden inşası için oldukça hummalı ve hızlı bir çalışma başladı. Bu sebeple demir, çimento gibi inşaat malzemelerinde ‘temin’ ve ‘fiyat’ sorunu yaşandı" şeklinde konuştu. 

Asıl sorunun ise işçilikte ortaya çıktığını dile getiren Durbakayım, "İnşaatlarda çalışacak alt ve ara kademe personelde büyük bir sorun ortaya çıktı. Fakat deprem konutlarının tamamlanmasıyla, sektördeki malzeme ve istihdam tekrar dengeye oturacağını biliyoruz. Söz konusu dengenin de 2024 ortasında tekrar sağlanacağını düşünüyoruz" açıklamasını yaptı. 

Konut arzının artmasındaki en büyük engeller talep daralması ve artan maliyet!

Satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki yükseliş ile ilgili de konuşan Durbakayım, konut fiyatlarındaki artışın, kira artışlarının çok gerisinde kaldığına vurgu yaptı. 

Açıklamasında "2022 yılının sonunda faiz ve maliyet yükselişi, konut fiyatlarını tekrar yükseltmeye başladı ve bu artışlar da konut satış fiyatlarına tamamen yansıtılmadı. Yine 2009 – 2020 döneminde kira gelirlerinin konut fiyatını karşılama süresi 20-25 senelik bir periyod içindeydi" ifadelerine yer veren Durbakayım, 2021 yılından sonra bu oranın 15-16 yıl gibi süreye düştüğünü belirtti. 

Durbakayım, söz konusu açıklamasını "Diğer bir ifadeyle konut kiraları, konjonktürel sürece uyum sağlarken, konut fiyatları çok geride kaldı" diyerek tamamladı. 

İstanbul depremi ne kadar gecikirse o kadar büyük olacak! Uzman isim açıkladı: 8'i geçer mi?

2023'ü yüzde 6 büyümeyle kapatan emlak sektörü, kazandırmaya devam edecek!

1941 yılına alınan karar: Cadde ve sokaklara numara konulmayacak!


Geri Dön