29 / 04 / 2024

Konut kredisi ödemeleri ertelenebilir mi?

Konut kredisi ödemeleri ertelenebilir mi?

Ev satın alırken konut kredisi çeken vatandaş birçok masraf kalemiyle karşı karşıya kalıyor. Peki, konut kredisi taksitleri ertelenebilir mi? Tüketiciye herhangi bir maliyeti olur mu?



Mart sonundan itibaren konut kredisi faiz oranları artış eğilimini sürdürüyor. Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması son bir ayda 16 baz puan yükseldi. Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması yüzde 2.02’ ye ulaştı.

Hayallerimizdeki eve kavuşma noktasında bize katkı sunan en önemli araçlardan biri olan konut kredisi kullanan tüketici talebi doğrultusunda taksit ödemelerini erteleyebiliyor ya da banka onayıyla doldurulabiliyor.

Taksitler ertelenebilir mi?

Kredi çekip ev satın alan vatandaş nakliye masrafından tapu harcına, dekorasyon maliyetinden, eşya değişimine kadar yaptığı ek ödemeler bütçesini zorluyor. Bu durumda kişinin kredi başlangıç taksitlerini 3 aya kadar ertelemesi gerekir. Birçok banka tüketiciye 92 güne kadar taksit erteleme imkanı sunuyor.

Taksitlerin ertelenmesi faizi artırır mı?

Taksit ertelemeli konut kredilerinde kredi ödemelerine daha geç başladığı için eşit faizli krediye göre daha fazla faiz ödenir. Taksit erteleme talebinin tüketici tarafından başlangıç aşamasında bankaya iletilmesi ve kredi ödeme planına eklenmesi maliyetin artmasını engeller.

Güncel konut kredisi faiz oranları:

Ziraat Bankası: Yüzde 1,45
İNG Bank: Yüzde 1,79
Garanti Bankası: Yüzde 1,84
Teb: Yüzde 1,94
Yapı Kredi: Yüzde 1,95
 

14 banka konut kredi faiz oranını artırdı!

Konut kredisi patladı mı?

 

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com


Geri Dön