29 / 04 / 2024

Akraba arası konut satışlarında konut kredisi kullanılabilir mi?

Akraba arası konut satışlarında konut kredisi kullanılabilir mi?

Konut kredisi için aranan şartlar, bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor. Peki, akraba arası konut satışlarında konut kredisi kullanılabilir mi? İşte akraba arası konut satışı konut kredisi esasları...



Akraba arası konut satışı kredisi

Banka kredisi kullanarak, birçok kimse ev sahibi olabiliyor. Ancak bankalar kredi verirken bazı şartlar arıyor. Konut kredisi koşulları, bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor. Peki, akraba arası konut satışlarında konut kredisi kullanılabilir mi?


Bankalar genellikle birinci derece akrabalar arasında yapılan satışlar için konut kredisi vermezler. Çünkü, konut kredileri, uygun kredi faiz oranlı, uzun vadeli ve kredi tutarı yüksek krediler olup; bu tür satışlar akraba arası satışları genelde nakite olan ihtiyaçtan kaynaklanan satışlar olarak değerlendiriliyor.


Oysa bankaların, nakite olan ihtiyaçlar için daha kısa vadeli, kredi tutarı daha düşük ve kredi faiz oranı daha yüksek, ipotekli bireysel finansman kredisi adı altında kredi seçenekleri bulunuyor. Tüketiciler, bu kredi seçeneği yerine konut kredileri kullanarak, nakite olan ihtiyacını bu şekilde karşılayabiliyor.


Bu şekilde yapılan akrabalar arası hileli satışlar da akraba arası konut satışlarında konut kredisi kullanımına engel teşkil ediyor.


Akrabalar arasında yapılan satışlar karşılıklı anlaşma ile ya da gerçek satış yapılsa dahi bazı durumlarda satışların iptali söz konusu olabiliyor. 


Özellikle satışı yapan kişinin devlete borcu varsa ve borca karşılık gayrimenkullerin elden çıkarılması amaçlanıyorsa yapılan satışlar geçersiz sayılabilir. Satışların geçersiz sayılabilmesi de kuşkusuz kanunen belirlenen süreler dahilindedir.


Satış sonrasında akrabalar arasında ihtilaf çıkabilir. Bu durumda alıcı-satıcı kadar banka da zarara uğrayacaktır.


Bu nedenlerden dolayı bankalar akraba arası konut satışlarında konut kredisi vermezler. 


İpotekli konut kredisi nedir?


Geri Dön