28 / 04 / 2024

Konut kredisi ödenmezse kefile ne olur?

Konut kredisi ödenmezse kefile ne olur?

Kredi ödemelerinin aylık gelirin yarısını geçmemesi gerekiyor. Aksi halde konut kredisi kullanıcıları ödemelerde zorluk yaşayabiliyor. Kredinin ödenmemesi durumunda bu durum kefile de yansıyor. Peki, konut kredisi ödenmezse kefile ne olur?



Konut kredisi ödenmezse kefile ne olur?

Konut kredisi, konut satın almak isteyen ancak yeterli nakit parası olmayan kimseler tarafından kullanılıyor. Kredi ödemelerinin aylık gelirin yarısını geçmemesi gerekiyor.


Aksi halde konut kredisi kullanıcıları ödemelerde zorluk yaşayabiliyor. Kredinin ödenmemesi durumunda bu durum kefile de yansıyor. Peki, konut kredisi ödenmezse kefile ne olur?


Kredi taksit borcunun 2 aydan fazla süreyle ödenmediği takdirde banka konut üzerindeki haklarını kullanma yetkisine sahip oluyo. 


Banka, alıcıya 1 ay daha süre tanır. Borcun yine bu süre zarfı içinde ödenmemesi durumunda banka, evi şatışa çıkarabiliyor.


Borcun eksik ödenmesi halinde ise; eksik ödenen kredi taksitleri en geç son taksiti izleyen ay sonunda borcun ve gecikme zammının tahsili isteniyor.


Evin değerinin düşmesi durumlarında ise; icra ile satışa çıkarılan konut, konut sahibinin bankaya olan borcunu karşılayamıyorsa banka kalan borç bakiyesi için tüketicinin diğer mal varlıklarıyla veya kefilden karşılama seçeneklerini kullanıyor.



Konut kredisinde kefil tapuya ortak olur mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön