28 / 04 / 2024

Konut kredisi sigortası zorunlu mu?

Konut kredisi sigortası zorunlu mu?

Konut kredisi, mesken sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit parası olmayan kimseler tarafından kullanılıyor. Konut kredisi kullanım sürecinde tüketiciye bazı sigortalar da yapılıyor. Peki, yapılan sigortalar nelerdir? Konut kredisi sigortası zorunlu mu



Konut kredisi sigortası zorunlu mu?

Konut kredisi, mesken sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit parası olmayan kimseler tarafından kullanılıyor. Konut kredisi kullanım sürecinde tüketiciye bazı sigortalar da yapılıyor. Peki, yapılan sigortalar nelerdir? Konut kredisi sigortası zorunlu mu?


Tüketici Hakları Kanunu gereğince, tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamıyor. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorundadır. 


Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir.


Konut kredisinde kredi kullandırım aşamasında tapuda alım-satım işlemlerinin yapılabilmesi için zorunlu olan sigorta DASK olup; Bu sigorta dışındaki sigortalar isteğe bağlıdır.


Örneğin, konut kredisi kullandırım aşamasında tüketiciden yaptırılması istenen konut sigortası, tamamen isteği bağlı, kanunen de yaptırılması zorunlu olmayan evin hırsızlık, sel baskını gibi sigorta poliçesinde belirtilen risklere karşı koruma altına alan bir sigorta tipidir.


Konut kredisi sözleşmesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön