29 / 04 / 2024

Konut kredisinde konut sigortası zorunlu mu?

Konut kredisinde konut sigortası zorunlu mu?

Konut sigortası, konut kredilerinde tüketicinin alacağı konutu doğal afet, hırsızlık gibi sebeplerden oluşan hasara yönelik olarak yapılıyor. Peki, konut kredisinde konut sigortası zorunlu mu?



Konut kredisinde konut sigortası zorunlu mu?

Konut sigortası, konut kredilerinde tüketicinin alacağı konutu doğal afet, hırsızlık, çeşitli sebeplerden oluşan hasar gibi durumlara karşı teminat altına alan sigorta türü olarak karşımıza çıkıyor. 


Bu sigorta yasa gereği kredi kullanırken yaptırılması zorunlu olmayan sigortalar arasında yer alıyor. 


Tüketiciler diledikleri takdirde konut sigortalarını kredi kullandıkları banka harici bir kurumdan yaptırabilme hakkına sahipler. 


Konut sigortası senelik primi konutun lokasyonu, niteliği ve sigorta yapan kurumun teklif kapsamına göre değişkenlik gösteriyor. Ancak senelik ortalama olarak 100-150 TL gibi bir rakam ödeniyor.


31 Mayıs 2007 tarihinde 26538 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Konut Finansmanı Kuruluşlarınca Verilecek Sözleşme Öncesi Bilgi Formu Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alan hükümlere göre, konut sigortası zorunlu değil ve isteğe bağlı olarak yapılıyor.


Yönetmelik hükümlerine göre, tüketiciye verilecek sözleşme öncesi bilgi formunda sigortanın zorunlu olmadığının belirtilmesi gerekiyor.


Bu ibarenin bilgi formunun ön yüzünde yer alacak şekilde en az on altı punto ve koyu siyah harflerle, hayat sigortası, konut sigortası gibi yapılması isteğe bağlı sigortaların yaptırılmasının zorunlu olmadığına dair şeklinde olması gerekiyor.



Konut kredisinde hayat sigortası zorunlu mu?



Geri Dön