27 / 04 / 2024

Konut kredisi taksitleri uçtu: 3 milyon liralık konutun maliyeti 9,5 milyon liraya yaklaştı!

Konut kredisi taksitleri uçtu: 3 milyon liralık konutun maliyeti 9,5 milyon liraya yaklaştı!

Yükselmeye devam eden konut fiyatları, artan faiz oranları ile birleşince konut kredilerinin aylık maliyetlerindeki artış da devam etti ve 3 milyon liralık konutun maliyeti 9,5 milyon liraya yaklaştı...



Artan konut fiyatları, son zamanlarda sık sık gündeme gelen yüksek faiz oranları ile birleşince konut kredilerinin aylık maliyeti de artışına devam etti.

Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılı Kasım itibarıyla satılık konut fiyatları ülke genelinde yıllık olarak yüzde 82,8 arttı.

Konut fiyat artış hızı önceki aylara göre gerileme gösterse de metrekare fiyatlarının gelmiş olduğu seviye hala oldukça yüksek. Ülke genelinde ortalama bir konutun metrekare fiyatı ise Kasım ayında 30 bin 318,6 liraya çıktı.

Sözcü'de yer alan habere göre Böylelikle 100 metrekarelik ortalama bir evin fiyatı da 3 milyon 31 bin 860 liraya ulaşmış oldu. Söz konusu bu rakam mega kent İstanbul'da 4 milyon 453 bin 250 liraya, başkent Ankara'da 2 milyon 329 bin 160 liraya ulaşırken, İzmir'de 3 milyon 546 bin 530 liraya ulaştı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından yayımlanan son verilere göre 2023 yılında kiralar yüzde 87, konut fiyatları yüzde 65 artış gösterdi.

Konut kredisi taksitleri uçtu: 3 milyon liralık konutun maliyeti 9,5 milyon liraya yaklaştı!

Konut fiyatlarında yaşanan artış geçmiş senelere göre hız kaybetse de yine de konutun ulaşılabilir seviyelerde olmasını da engelliyor. Kredi maliyetlerindeki artış da bunu daha da zorlaştırıyor.

Peki, ülke genelinde ortalama bir konutu krediyle almanın maliyeti kaç TL?

KONUT KREDİSİ MALİYETLERİ UÇTU

Konut alımında kullanılabilecek azami kredi tutarları, söz konusu konutun değerine ve enerji sınıfına göre değişirken bankalar da satın alınacak olan konutun ekspertiz raporunda belirlenmiş olan değerinin yüzde 70- 80'ine kadar konut kredisi veriyor. Faka uygulamada bu oran daha da düşük seyredebiliyor. Sadece aylık geliri çok yüksek olan müşterilerin azami kredi tutarları da yüksek oluyor.

Kamu bankalarında bir süredir süren uygulamalara göre de ekspertiz değeri 1 milyon liranın altında olan evlerin yüzde 90'ı kadar kredi verilirken; ekspertiz değeri 1-2 milyon lira aralığında olan konutların yüzde 60-70'i ve 2-5 milyon TL aralığında konutların da yüzde 50-60'si kadar kredi veriliyor. 

Fakat söz konusu bu krediler hem ortalama konut fiyatlarının altında hem de fiili olarak bankalar bu kredileri yalnızca yüksek gelir grubunda olan müşterilere veriyor.

Açıklana resmi rakamlara göre kamu bankalarında 120 ay vadeli konut kredisi faizi yüzde 3,79 şeklinde olurken ortalama konut fiyatı olan 3 milyon Türk Lirası esas alındığı zaman gelir durumuna göre değişse de 120 ay vade ile 2. el B Sınıfı Enerji Kimlik Belgeli 1 milyon 800 bin Türk Lirası kredi alınabiliyor. 

Yaşanan bu durum da yüzde 3,79 faizle masraflar hariç aylık ödemenin 69 bin lira şeklinde olması anlamı taşıyor. Bu oranda toplam geri ödemeler de 8 milyon 281 bin TL'ye kadar çıkarken evin maliyetinin 9 milyon 480 bine kadar yükselmesine sebep oldu.
 

Dolar yükselişini sürdürdü, rekor tazeledi! 29 Ocak 2024 döviz fiyatları...

Ankaralı ve İzmirlilerin ev alma şansı, bir Parisliye göre daha yüksek!

En zengin yüzde 20’nin toplam gelirden aldığı pay yüzde 49,8'e yükseldi!


Geri Dön