27 / 04 / 2024

Konut kredisinde KKDF muafiyeti kalkıyor mu?

Konut kredisinde KKDF muafiyeti kalkıyor mu?

Bireysel kredilerde alınan kaynak kullanımı destekleme fonu, konut kredilerinde sıfır oranlı olarak uygulanıyor. Peki, yeni kalkınma planı esaslarına göre konut kredisinde KKDF muafiyeti kalkıyor mu?



Konut kredisinde KKDF muafiyeti kalkıyor mu?

Kaynak kullanımı destekleme fonu (KKDF), kredinin faiz ve anapara kur farkı üzerinden belirli oranlarda hesaplanan ve müşteriden tahsil edilen, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonudur. 


KKDF banka tarafından faiz ve ana para ile birlikte müşteriden tahsil ediliyor. Ancak konut kredisinde KKDF sıfır oranlı olarak uygulanıyor.


Ancak, bireysel kredilerde bu vergiler alınıyor. Konut İpotekli Krediler de bireysel krediler kapsamına girdiği için KKDF ve BSMV vergileri kredi ödemelerine dahil ediliyor. 


Mevcut uygulamada

KKDF muafiyeti var;

BSMV’den istisna sözkonusu( yani BSMV alınmıyor). Örneğin %1.6 faizle 100000 YTL konut kredisi kullanan bir kişi aylık ortalama 50-80 YTL BSMV öderken yeni yasayla bu rakamı ödemeyecek;

Kredi sözleşmeleri damga vergisinden muaf;

Tapu harçları alınmıyor. Peki, konut kredisinde KKDF muafiyeti kalkıyor mu?


Gayrimenkul kredilerine yönelik mevcut vergi avantajları, konut sahipliği sayısı ve kredi miktarı gibi kriterler gözden geçiriliyor.


Konut kredisinde KKDF muafiyeti, 2014-2018 kalkınma planında yer alan esaslara göre ikinci konut alımlarında kullanılan kredide kaldırılıyor. 


Buna göre, 10 yıl vadeli 100 bin lira kredi kullanan kişinin cebinden çıkacak ek para 16 bin liraya kadar ulaşabilecek.



Konut kredisinde kaynak kullanımı destekleme fonu nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön