02 / 05 / 2024

Konut kredisiyle ev alanlar dikkat!

Konut kredisiyle ev alanlar dikkat!

Konut kredisi faiz oranlarındaki değişimle konut kredisi yapılandırması yine gündeme geldi. Peki konut kredisi yapılandırması nedir, nasıl yapılır? Yapılandırmada dikkat edilecek konular neler? İşte tüm merak edilenler...



Konut kredilerinde faiz oranlarının düşmesiyle Mart ayından bu yana ülkemizde görülen Covid-19 süreci ve kötü yönetilen ekonomi nedeniyle ev almak için konut kredisine başvuran vatandaşlar mağdur oluyor.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; kredi çekerek ev alan vatandaşların da bu süreçte en çok merak ettiği konular arasında konut kredisi yapılandırması bulunuyor.

Kamu bankalarının konut kredisi çekmesinin ardından ödemekte zorlanan vatandaşlar için kredisinde yapılandırma yapacağını duyurmasının ardından bir çok soru da gündeme geliyor.

Kamu bankaları Ağustos 2019 öncesinde 500.000 TL’ye kadar konut kredisi kullanan vatandaşların kredilerini yüzde 0.99 ile tekrar yapılandıracağını açıkladı. 

KİMLER KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMASI YAPMALI?

Konut almak isteyenler devlet bankaları yada özel bankalar üzerinden kredi kullanan vatandaşlar yüzde 10 veya yüzde 20 oranında peşinat ödemesini gerçekleştiriyor.
 
Geri kalan tutarı ise aylık taksitler halinde ilgili kurumlara ödemeyebiliyor.

Ev alıp kredi ödeyen vatandaşların kredi maliyetleri ise aylık faiz oranına göre belirleniyor. 

KİMLER KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMASI YAPMALI?

Ev fiyatlarının dışında konut kredileri geçmiş yıllarda düşük seviyelerde idi.

Ancak Türkiye ekonomisindeki kötü gidişat sonucunda konut kredisi faiz oranları çok yüksek bantlarda seyrediyor.

Bu durumda konut kredisi yapılandırma fırsatları da kredi faiz oranlarının düşük olduğu dönemlerde değerlendiriliyor.

Bu kapsamda kredi faiz oranlarının çok yüksek olduğu şu günlerde konut kredisi kullanarak ev almak zorunda kalan vatandaşlar, kredi faizleri düştüğünde kredilerini yapılandırıp faizlerini azaltabiliyor.

Konut kredileri korona günlerinde değişiklik gösterirken kamu bankalarında ortalama yüzde 0.99 özel bankalarda ise yüzde 1.11 seviyelerinde vatandaşlara sunuldu.

Ancak uzmanların yaptığı uyarılara göre burada dikkat edilmesi gereken nokta kredi oranlarına dair hesapların çok dikkatli yapılması.

KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMASINDA KREDİ MASRAFLARINA DİKKAT 

Konut kredisi çeken vatandaşların en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de kredi masrafları...

Çünkü konut kredilerinin yapılandırma işlemleri her durumda avantajlı olmayabiliyor.

Konut kredisi çeken vatandaşların yapılandırma yapmadan önce erken ödeme cezaları ve dosya masraflarını değerlendirerek yeniden yapılandırma yaptığında ne kadar avantajlı olacağını hesaplaması gerekiyor.

Düşen faiz oranlarının değerlendirilmesiyle ödenen faiz miktarına, kalan vadeye ve banka tarafından istenilen belge ve masrafların iyi bilinmesi ve hesaplanması şartı bulunuyor.

Kar/zarar karşılaştırmasının iyi yapılması gerektiğini ifade eden uzmanlar vadeye göre olan ödemelerin iyi hesaplanması gerektiğiyle ilgili uyarı yaptı.

Bu kapsamda bankalar eski konut kredisi borçlarını kapattığında 36 ay vade ve üzeri vade seçeneklerinde konut kredilerine yüzde 2,36 ay vadenin altında olan vade seçeneklerinde ise yüzde 1 erken ödeme cezası ve dosya masrafları uygulanıyor.

Ayrıca ekspertiz, dosya ve sigorta masrafları değerlendirildiğinde önemli başlıklar arasında yer alıyor.

KONUT KREDİ YAPILANDIRMALARI NASIL YAPILIYOR?

2018 yılının son aylarında ve 2019’un ilk haftalarında en düşük konut kredisi faizi yüzde 1.98 seviyesinde idi.

Yani 200.000 TL’lik bir konut kredisine 10 yıllık vade seçeneği ile alındığında aylık ödemesi 4.376 TL'ye denk geliyor.

Aynı tüketici yüzde 0.99 faiz oranı ile aynı krediyi çektiğinde ise aylık ödemesi 2.856 TL oluyor.

Kredi için gerekli masraflar hariç hesaplandığında 200.000 TL’lik konut kredisi çekildiğinde tüketiciler aylık 1.520 TL toplamda ise 180.000 TL kazanıyor.


Geri Dön