16 / 07 / 2024

Konut piyasasında yeni dönem: 'Ortak kredi' ile konut sahibi olmak kolaylaşacak!

Konut piyasasında yeni dönem: 'Ortak kredi' ile konut sahibi olmak kolaylaşacak!

Birden fazla kişinin ortak kredi çekerek bir konutu alabileceği, ortak konut krediyle ev sahibi olabilme konusunda yeni bir dönem başlıyor. 


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


Birden fazla kişinin ortak kredi çekerek bir konutu alabileceği ortak konut kredisi ev sahibi olabilme konusunda yeni bir dönem başlıyor.Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Ortak Konut Kredisi, en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek yüksek tutarlarda konut kredisikullanmalarına olanak tanıyor. Bu kredi türü, taksit ödemelerinin ortaklar arasında bölüşülmesi sayesinde konut alımını daha ulaşılabilir bir hale getirmeyi hedefliyor.'' dedi.

HİSSEDARLARIN ADINDA ORTAK TAPU ÇIKARILACAK!

Bu kredi türünde ayrıca hissedarların adına da ortak tapu çıkacak. Ortaklardan biri, birkaçı ya da tümüne de kredi kullandırılabilecek. Kredi tutarı, satın alınacak konutun SPK lisanslı ekspertiz firmalarınca düzenlenen ekspertiz raporundaki değeri üzerinden, BDDK tarafından belirlenen azami kredi tutarlarına göre belirlenecek.

HERKES KONUT SAHİBİ OLABİLECEK!

Mevcut koşullarda orta gelirlilerin dahi ev alma imkanının zorlaştığını ifade eden Özelmacıklı “Bu kredi ile birden fazla kişinin gelir beyanıyla, yüksek tutarlarda taksitlerin kolayca ödeme imkanları sunuluyor.'' dedi. 

Bu kredi türü, düzenli geliri olan en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek konut alımlarını finanse etmelerine olanak tanıyor. Bankalar, kredi başvurusunda bulunan her bireyin gelir durumunu değerlendiriyor ve kredi tutarını belirliyor.

Bu sayede, bireyler tek başlarına başvurduklarında elde edemeyecekleri yüksek kredi limitlerine de ulaşabiliyorlar. Ayrıca, ortak konut kredisi başvuruları genellikle tek başına başvurulara göre daha hızlı ve kolay bir onay sürecinden geçiyor.

En büyük risk ise, borç sorumluluğu. Kredi ortaklarından biri ödemelerini yapamazsa, kalan ortaklar borcun tamamından sorumlu olurlar.

 Konut piyasasında yeni dönem: Ortak kredi ile konut sahibi olmak kolaylaşacak!

KONUT ALMAK İÇİN TAM ZAMANI!

İnşaat maliyet endeksinin 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,78 arttığını belirten
Özelmacıklı, “Gayrimenkul piyasalarında gerçek bir alım fırsatı döneminde olduğumuzu düşünüyoruz.

Özellikle mevcut durumda 2. el gayrimenkuller ve müteahhitler tarafından tamamlanmış konutlarda ciddi bir alım fırsatı var. Konut fiyatlarında Merkez Bankası verilerine göre reel olarak ise yüzde 13,3 oranında azalma var. Maliyetler ise artmaya devam ediyor.

Şu anda piyasada üretim maliyetinin altındaki fiyatlarda satışta olan konutlar var. Yeni üretilecek konutlarda özellikle satış fiyatlarının mevcut piyasa rakamlarının 1,5 – 2 katına yakın olacağı öngörülüyor. İnşaat firmaları tarafından bitmiş durumda olan ve taksitle yapılan satışlar büyük avantajlar barındırıyor” dedi.

Örnek Hesaplama;

2 milyon TL üzerinden müşteri bir konut kredisi alsa, aylık yüzde 3.49 faiz oranı ile 120 ay vadede aylık 70 bin 956 TL ödemesi olacak.

Bu ödemeyi 5 ortak olarak girdikleri takdirde, her biri yaklaşık 14 bin 191 TL taksit ödemiş olacak. Bu koşullarda arkadaşlar, dostlar birleşerek ortak eve girmeliler.

Ailelerde ebeveynler imkanları varsa çocuklarına destek olup, yüksek faiz oranlarında bile olsa fiyatların düşük olduğu bu dönemde çocuklarını ev sahibi yapmaya çalışmalı

Yabancıya konut satışında yeni düzenleme: Vatandaşlık talebi dışında değerleme raporu istenmeyecek!

Ticari gayrimenkul fiyatları ilk çeyrekte yüzde 12 arttı! Kiralama ve satın almada neye dikkat edilmeli?

 


Geri Dön