Sektörel

Konut piyasasındaki yeni düzenlemeyle şişirilmiş kiraların önü kesilecek!

Kira kontratlarındaki teni sistemi değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Kira fiyatları temmuz ayından bu yana yüzde 20 yükseliş yaşadı. Bu yöntem hem kira fiyatlarını indirecektir hem de kayıt dışı ekonomiyle mücadele edecektir” dedi.

Kira kontratlarının yakın zamanda e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecek. Konuya ilişkin konuşan ATEM Başkanı Hakan Akçam, “Kira kontratı olarak doldurulan birkaç yaprak şeklindeki kağıt doküman gelişmiş bir kaynağa, her verinin elin altında olacağı bir sisteme kavuşuyor. Burada aynı zamanda vergi, güvenlik, abonelik işlemleri gibi başlıca konular da hızla karşılık bulur hale geliyor” dedi.

EV SAHİPLERİ ARTIK VERGİ KAÇIRAMAYACAK

Son dönemde yükselen konut fiyatlarının ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ettiğini ifade eden Akçam, “Kirada yüzde 25 zam sınırının Temmuz ayında sona ermesiyle kira fiyatları yüzde 20 yükseldi. İlerleyen süreçte de yükseliş devam edecek gibi gözüküyor.

Bunun için çeşitli önlemler de devlet yetkililerince alınmaya devam ediyor. Yakın zamanda kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılacağı açıklandı. Biz hep kira kontratlarının resmi bir zeminde yapılması gerektiğini ifade ediyorduk” dedi.

Kira kontratının elektronik ortamda yapılacak olmasının hem kiracılar hem de ev sahipleri için daha şeffaf ve daha güvenilir bir ortam hazırlayacağına vurgu yapan Akçam, “Başlayacak yeni uygulama ile de kayıt dışılık engellenmiş olacak.

Çünkü birçok ev sahibinin beyan vermediği yani kirasını aldığı fakat bunun karşılığında devlete vergisini ödemediği Bakan tarafından da sık sık dile getiriliyordu. Yeni düzenleme ile ev sahipleri artık vergi kaçıramayacak” ifadelerini kullandı.

HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Kira sözleşmelerinde getirilen düzenleme ile kiralık işyeri ve konut fiyatlarının kontrolünün daha kolay olabileceğine dikkat çeken Akçam, “Böylelikle piyasada haksız rekabet ve şişirilmiş kira bedelleri önlenebilecek.

Ek olarak yeni düzenlemede kiracıların ve kefilinin de elektronik imza atması sağlanmalı, bunun yanı sıra kiracıdan alının depozito, peşinat gibi unsurlar da elektronik ortamda yer almalıdır. Çünkü depozito, peşin kira gibi konularda da ev sahibi ile kiracı arasında sorunlar yaşanabiliyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira zamları artık nasıl hesaplanacak?

Sakarya’da kira fiyat ortalaması, Türkiye’nin altında kaldı!

Hem ev sahibi hem de kiracı enflasyonla baş başa bırakıldı! Diken üzerindeyiz...