06 / 05 / 2024

Konut satın alacaklar Eylül zammından etkilenmek istemiyor!

Konut satın alacaklar Eylül zammından etkilenmek istemiyor!

Piyasalardaki çalkantıyla birlikte kredi faiz oranları yükselişe geçti ancak konutta eylül zammına yakalanmak istemeyenler alım kararını ertelemedi. Yatırımcılar hem düşük faiz oranlarından yararlanmak, hemde zamdan etkilenmemek istiyor...



Uzun süre düşüş eğiliminde seyreden konut kredisi faiz oranlan, Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) parasal genişlemeyi kademeli olarak durduracağı açıklamalarının ardından yükselişe geçti. Piyasalarda başlayan çalkantıya paralel artan aylık konut kredisi faiz oranları yüzde l'e dayandı. Ancak konut fiyatlarındaki yükselişi dikkate alan tüketici, faiz düşer beklentisine girmeyip, ev sahibi olma hayallerini ertelemedi. 


Fiyatlar yüzde 15 arttı 

Konut kredilerinin yıllık büyüme oranı Haziran sonu itibariyle yüzde 30'u yakaladı. Ev kredisinde faiz oranlarının kısa vadede düşmesi beklenmiyor, aksine yukarı yönlü hareketin devam edeceği öngörülüyor. 

Garanti Bankası desteği ile hazırlanan REIDIN-GYODER Konut Fiyat Endeksi'ne göre, temmuzda Türkiye genelinde konut fiyatlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15.1 artış gerçekleşti. Fiyatlardaki artış yeni konutlarda yüzde 9.91 olarak gerçekleşti. İstanbul özelinde ise durum farklı değildi. İstanbul, bir önceki aya göre metrekare başına yüzde 2.14 değer artışıyla, Temmuz 2013'te ikinci el konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. 


Kredi talebi yükseldi 

BDDK verilerine göre, bu yıl başında mevduat ve katılım bankalarının kullandırdığı toplam konut kredilerinin hacmi ise 87.4 milyar TL'ydi. Konut kredisi kullanımındaki artış yıl boyu devam etti ve faizin yükseldiği Temmuz sonunda 102.7 milyar TL'ye kadar çıktı. 2 Ağustos tarihi itibariyle 103 milyar 295 milyon TL olan konut kredisi hacmi, aradan geçen 5 günlük sürede 155 milyon lira artarak 7 Ağustos'ta 103.4 milyar TL'ye ulaştı. 


Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, önümüzdeki dönem faiz oranlarında yukarı yönlü bir hareketlilik yaşanacağını söyledi. Güven, gerek demografik özellikleri gerekse de sürmekte olan kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle konut talebinde bir ertelemenin henüz söz konusu olmadığını, bundan sonraki süreçte faizlerin seviyesinin önemli olacağını söyledi. 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise, güncel gelişmelerin ailelerin konut talebini etkilemediğini kaydetti. 

Durbakayım, "Karar vermiş olan alıcı hazır olduğu vakit alıyor. Faiz oranlarının düşmesi satışları arttırabilir ama faizlerdeki küçük yükselişlerde talepte çok bariz bir azalma görmüyoruz" diye konuştu. 


Tüketici, fiyatın artacağına kanaat getirmeye başladı 

GAYRİMENKUL danışmanlık şirketi Emlakchi İcra Kurulu Üyesi Bilge Özdemir, faiz oranının konut alımında psikolojik boyut olduğunu bildirdi. Özdemir, "Ancak, tüketiciler konut fiyatlarının bir noktada artacağına artık kanaat getirmeye başladı. Penceresinden parkesine, demirinden betonuna kadar inşaat maliyetleri artıyor. 'Faiz düştü hadi gidelim ya da arttı erteleyelim gibi bir eğilim söz konusu değil" diye konuştu. 


150 bin TL'den düşük krediye talep fazla 

MERKEZ Bankası ve BDDK verilerini kullanarak Konutkredisi.com.tr'nin derlediği 'Konut Kredisi Piyasasına Bakış Raporu'na göre, haziran ayı sonu itibariyle konut kredilerinde büyüme oram yıllık yüzde 30 oldu. Son bir senenin konut kredisi taleplerinin 4'te 3'ünü 150 bin TL altındaki konutlar için olan talep oluşturdu.


Mehtap Ö. Ertürk/Sözcü Gazetesi


Geri Dön