28 / 04 / 2024

Konut satın alınabilirlik endeksi 65,2 seviyesinden 50,1'e geriledi!

Konut satın alınabilirlik endeksi 65,2 seviyesinden 50,1'e geriledi!

Endeksa tarafından hazırlanan konut satın alınabilirlik endeksi 65,2 seviyesinden 50,1 seviyesine gerileyerek yüzde 23 oranında azaldı. İşte detaylar...



Türkiye genelini kapsayan Endeksa Konut Satın Alınabilirlik Endeksini ve her ay TÜİK’in enflasyon oranlarına göre hazırlayan  Endeksa, konut fiyatlarındaki gerçek değer değişimlerini yayınladı. Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojilerin gelişmiş olanaklarını baz alan Endeksa, bu raporu hane halkı geliri, konut fiyatları, kredi faiz oranları ve kredi taksit tutarlarını göz önünde bulundurarak hazırlıyor. 

Açıklanan rapora göre, üle genelinde Ağustos 2023 sonu itibarıyla konut satış fiyatları bir önceki aya göre yüzde 7, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 110 yükselirken, ortalama 2 Milyon 859 Bin 610 lira seviyesine çıktı. 2023 yılı Ocak – Ağustos ayları arasında, konut satın alınabilirlik endeksi ise; 65,2 seviyesinden 50,1 seviyesine düşerek yüzde 23 oranında azaldı.

Büyük veri analizi ve yapay zekâ yöntemlerini kullanarak gayrimenkul değer hesabında güvenilir sonuçlara ulaşan Endeksa’nın yayımladığı konut satın alınabilirlik endeksi, ortalama bir gelir varsayılarak ev satın alabilme kabiliyetini hesaplamayı hedefliyor. Endeks hazırlarken dikkate alınan değişkenler arasında;  Endeksa konut değer ve trend verileri, kredi faiz oranları, Merkez Bankası verileri, hane halkı gelir verileri, TÜİK Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması verileri bulunuyor. 

Konut satın alınabilirlik endeksi 65,2 seviyesinden 50,1 e geriledi!

KONUT SATIN ALINABİLİRLİĞİ ENDEKSİNDE DÜŞÜŞ

Son dakika açıklanan Endeksa verilerine göre, 2023 yılı Ocak – Ağustos ayları arasında, konut satın alınabilirlik endeksi 65,2 baz puan seviyesinden 50,1 baz puan seviyesine düşerek yüzde 23 oranında azaldı. 2023 Ağustos ayı ile 2022 yılının aynı ayı karşılaştırıldığında, 2022 Ağustos ayında 58,6 puan olarak kaydedilen konut satın alınabilirlik endeksi bu ayında 50,1 puan seviyesinde kaydedilerek yüzde 14 oranında geriledi.

Konut satın alınabilirlik endeksi 65,2 seviyesinden 50,1 e geriledi!

TÜRKİYE'DE KONUT SATIŞ ORTALAMASI 2 MİLYON 859 BİN 610 TL 

Endeksa verilerine göre, Türkiye genelinde bu ay sonu itibarıyla konut satış fiyatları bir önceki aya göre yüzde 7, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 110 yükselerek ortalama 2 Milyon 859 Bin 610 Türk Lirası seviyesine yaklaştı. 

Konut fiyatlarında düzenli olarak yükseliş yaşanırken, Aralık 2022 tarihinde ve 2023 Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılması ile ortalama hane halkı gelir seviyesinde de yükselme oldu. 2023 Ocak ayı sonunda konut satın alınabilirlik endeksinde 18,5 puanlık bir yükselme oldu.

Bu sene içerisinde ilerleyen aylarda ocak ayındaki artışın korunamadığı ve konut satın alınabilirlik endeksinin 2023 Ocak ayı döneminde 65,2 seviyesinde olurken 2023 Ağustos ayı döneminde 50,1 seviyesine gerilediği kaydedildi.

Konut satın alınabilirlik endeksi incelendiği zaman, 2023 yılı söz konusu 8 aylık dönem arasında yüzde 23, 2023 Ağustos ayı ile bir önceki senenin aynı ayı arasında yüzde 14 düşüş görülüyor.

 Konut satın alınabilirlik endeksi 65,2 seviyesinden 50,1 e geriledi!

İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ

Söz konusu rapor verilerini değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, Türkiye'de Ağustos 2023 sonu itibarıyla konut satış fiyatları bir önceki aya göre yüzde 7, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 110 artış gösterdiğini anımsatarak, "Ancak asgari ücretin zamlandığı dönemler dışında, konut satışlarının düşüşte olduğunu gözlemliyoruz. Konut Satın Alınabilirlik Endeksindeki düşüşün nedeni öncelikli olarak kredi kullanılamamasının büyük etkisine de bağlı olarak alım gücünün düşmesi diyebiliriz. İkincil olarak ise döviz kurundaki dalgalanmaya bağlı olarak, inşaat maliyetlerinin artması ve bunun sonucunda konut üretiminin arz talep dengesinin sağlanamaması olarak yorumlanabilir" dedi.

 Konut satın alınabilirlik endeksi 65,2 seviyesinden 50,1 e geriledi!

Endeks verilerini incelendiğimizde, Ocak 2021 – Ocak 2022 dönemi arasında endeks değerinde düşüş görüldüğünü ve Ocak 2021’de 7,4 olarak kaydedilen dolar kurunun Ocak 2022’de 13,4 olarak kaydedilmesi konut satın alınabilirlik endeksi ve döviz kuru arasındaki ters orantılı ilişkiyi açıklar nitelikte olduğuna dikkat çeken Öğüt, "Ulusal ve uluslararası çapta incelendiği zaman konut fiyat endeksinde görülen dalgalanmaların alım gücü, enflasyon oranları ve inşaat maliyetlerinin etkisi devam ediyor" diye belirtti.

İnşaat fiyatlarını değerlendiren Öğüt, "İnşaat maliyet endeksi, malzeme endeksi gibi farklı parametreler katıldığı zaman konut fiyatlarında görülen artış sonucunda artan enflasyonun konut fiyatları üzerinde yaptığı baskının etkileri ağustos ayı verilerinde de hissediliyor." şeklinde konuştu.

Aslankan Beytepe projesi resmen başlıyor! Başkentte 496 konutluk yeni proje!

İş GYO Genel Müdürü Barlas Ülkü'den son dakika uyarısı: Konut satıp mevduata yatırmak mantıklı değil! 

YARIN BAŞLIYOR: BİM'de Birlikten Berekete kampanyası, sepet dolduracak! Peynir, çikolata, makarna, bulaşık deterjanı...


Geri Dön