27 / 04 / 2024

Konut satın alınabilirlik endeksi 65,2'den 46’ya geriledi! 

Konut satın alınabilirlik endeksi 65,2'den 46’ya geriledi! 

Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojilerin gelişmiş olanaklarını kullanan Endeksa, konut fiyatları, hane halkı geliri, kredi faiz oranları ve kredi taksit tutarlarını göz önüne alarak hazırladığı ve merakla beklenen Türkiye geneli için konut satın alınabilirlik endeksini yayınladı. 



Merakla beklenen 2023 yılı Haziran ayı raporuna göre, Türkiye genelinde konut satış fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2, bir önceki yılın aynı ayına göre %110 artarken, ortalama 2 milyon 539 bin 680 Türk Lirası seviyelerine ulaştı. Ayrıca 2023 yılı Ocak – Haziran ayları arasında, konut satın alınabilirlik endeksi de; 65,2 seviyesinden 46 puan seviyesine geriledi ve yüzde 29 azaldı.

İşte Endeksa konut satın alınabilirlik endeksi detayları...

Konut satın alınabilirlik endeksi 65,2 den 46’ya geriledi! 

Yapay zekâ ve büyük veri analizi yöntemlerini kullanarak gayrimenkul değer hesabında güvenilir sonuçlar elde eden Endeksa tarafından açıklanan konut satın alınabilirlik endeksi, ortalama bir gelir varsayılarak konut satın alabilme kabiliyetini hesaplamayı hedefliyor. 

Verilen detaylara göre, konut satın alınabilirlik endeksi hesabında, Türkiye’deki ortalama konut satış fiyatına göre hane halkının kullanacağı kredi tutarı göz önüne alınıyor. Paylaşılan bilgilere göre, kredi faiz oranları için Merkez Bankası verileri kullanıldı. Söz konusu bu verilerle, kullanıcının gayrimenkulünün bedelinin tamamını krediyle ödeyeceği varsayılarak kredi taksit tutarları hesaplandı. Hane gelirleri için Türkiye İstatistik Kurumu Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması verileri, 2022 ve 2023 yılı verileri henüz yayınlanmadığı için asgari ücretteki artış oranlarına göre güncellendi ve hesaplamalara dahil edild. Ulaşılan söz konusu bu veriler de 2019 Ocak Ayı=100 kabul edilerek Endeks oluşturuldu.


Geri Dön