27 / 04 / 2024

Konut satış fiyatı artışında Kasım ayı şampiyonu il açıklandı!

Konut satış fiyatı artışında Kasım ayı şampiyonu il açıklandı!

Yüksek konut kredisi faizlerinin etkileriyle satılık konut fiyatlarındaki artış 2023 Kasım ayında da son birkaç aydır olduğu gibi hız kesmeye devam etti. Peki konut satış fiyatı artışında hangi il şampiyon oldu.



Türkiye’de gayrimenkul veri analitiği deyince akla gelen ilk isimler arasında yer alan REIDIN, 2023 Kasım ayına ait Emlak Endeks sonuçlarını resmen açıkladı. Merakla beklenen REIDIN verilerine göre kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki artışlar hız kesmeye birkaç aydır devam ediyor. 

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi 2023 Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,09, geçen senenin aynı dönemine göre de yüzde 86,46 nominal artış gösterdi. 

Ayrıca açıklanan rakamlara göre Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde de aynı oranlar sırasıyla yüzde 3,27 ve yüzde 140,72 şeklinde oldu. Resmi olarak açıklanan verilere son beş sene bazında bakıldığında Türkiye genelinde kiralık konut fiyat değişimi yüzde 1043,92, satılık konut fiyat değişimi de yüzde 870,80 oldu. 

 REIDIN’in raporunda yer alan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023 Kasım ayında 5 bin 245’i ipotekli olmak üzere toplam 93 bin 514 konut satıldığı kaydedildi. Ayrıca 2022 Kasım ayında bu rakamlar 16 bin 665’i ipotekli olmak üzere toplam 117 bin 806 şeklinde idi. İpotekli konut satışları başta olacak şekilde satılan konut sayısındaki düşüşlerin, yüksek seviyelerde seyreden konut kredisi faizlerinden kaynaklandığı değerlendiriliyor. 

Konut satış fiyatı artışında Kasım ayı şampiyonu il açıklandı!

KONUT SATIŞ FİYATI ARTIŞINDA KASIM AYININ LİDERİ O İL OLDU


 
Kent bazında bakıldığında ise 2023 Kasım ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 13,48 nominal arttığı Uşak, satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir şeklinde öne çıktı. Aynı dönemde Karabük’te metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 0,58 nominal azaldı; böylece satış fiyatlarının en çok düştüğü şehir Karabük oldu. 

Kira artış rakamları masaya yatırıldığında da 2023 Kasım ayında Kütahya’da metrekare başına konut kira değeri yüzde 16,89 nominal artış gösterdi ve bu rakam Kütahya’yı kiraların en çok artış gösterdiği şehir haline getirdi. Aynı dönemde Muş’ta da metrekare başına konut kira değeri yüzde 2,15 nominal azaldı ve Muş kiraların en çok düştüğü şehir şeklinde öne çıktı. 


EN YÜKSEK ENDEKS DEĞERİ HANGİ İLDE?


REIDIN’ın merakla beklenen emlak Endeksi raporundaki 7 büyükşehire ait grafikler ilgili bölgelerdeki trendi betimliyor. Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi Kasım'da da en yüksek endeks değeri Antalya’da bulunuyor. Ayrıca Kasım ayında satılık ve kiralık konut fiyatlarında en yüksek nominal aylık değişim Kocaeli’de görülüyor. Son bir seneye bakıldığında da en yüksek nominal yıllık değişimde de  Ankara  başı çekiyor.  

 

KONUT GETİRİDE LİDER

REIDIN’in merakla beklenen raporunda konut sahipliğinin sermaye kazancı ve brüt kira getirisinden oluşan toplam getirisi de veriliyor. Söz konusu verilere bakıldığı zaman söz konusu getiri ülke genelinde aylık bazda yüzde 3,59, yıllık bazda da yüzde 96,10 şeklinde hesaplandı. Söz konusu bu rakam konut sahipliğinin Kasım'da varlık sınıfı getiri liderliğini eline geçirdiğini gösteriyor. Geçtiğimiz ay konut sahipliğinden sonra en çok getiriyi külçe altın (yüzde 78,49) sağlamıştı. Söz konusu raporda Kasım ayında amortisman süresinin ülke düzeyinde 16,5 sene şeklinde ölçüldüğü, konut yatırımı yıllık brüt getiri oranının da yüzde 6,23 olduğu görülüyor. 

REIDIN Veri Araştırma Yöneticisi Burcu Köksal konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “2023 Kasım ayında satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki artışlarda yavaşlamanın devam ettiği gözlenmekte. Konut kredisi faiz oranlarındaki yükseliş ve ekonomiyi soğutan para politikaları bu yavaşlamada etkili olmayı sürdürüyor. Önümüzdeki aylarda da bu trendin devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira uyarlama davası ne zaman açılır? 

Ticari gayrimenkulün çöküşü bankalara 160 milyar dolar yük getirecek!

Ekonomist Mert Başaran açıkladı, bunu yapan fakir kalır!


Geri Dön