29 / 04 / 2024

Konut satışında senet patlaması var!

Konut satışında senet patlaması var!

Konut satışlarında senet patlaması yaşanıyor. Ağustos ’ ta markalı konutlarda senetle alım oranı yüzde 66’ya kadar çıktı. Sektör temsilcilerine göre bu durum kayıt dışını tetikliyor...




Konut satışlarında senet patlaması yaşanıyor. Ağustosta markalı konutlarda senetle alım oranı yüzde 66'ya kadar çıktı. Sektör temsilcilerine göre bu durum kayıt dışını tetikliyor Bu yıl seçim ortamı, piyasalardaki belirsizlik ve yükselen faizler nedeniyle azalan konut satışlarında, senet patlaması yaşanıyor. Türkiye'de markalı projelerden konut alanların banka kredisini tercih etme oranı azalırken, senetle alımın oranı her geçen ay daha da yükseliyor. Ağustos ayında senetle konut alımı yüzde 66'ya kadar yükselerek bu yılın en yüksek oranına ulaşırken, krediyle alım oranı yüzde 9'a kadar indi. Sektör temsilcileri, senetli alımdaki bu yükselişin nedeni olarak yabancı müşterilere yapılan satışlar ile kampanyalı satışları gösterirken, tüketicileri de riske karşı uyarıyor. Ağustos'ta zirve yaptı. 


YÜZDE 66 SEVİYELERİNE ÇIKTI 

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi'ne göre, yıl içinde yüzde 50'li seviyelerde seyreden senetle konut alım oranı, Ağustos'ta yüzde 66'ya kadar tırmandı. Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Ağustos aymda peşinat oranı yüzde 25, senet oranı yüzde 66 ve banka kredisi oranı yüzde 9 olarak gerçekleşti. Bu yükselişin sebebini sorduğumuz sektör temsilcileri iki nedene dikkat çekti. Birincisi, faiz yükünü almak istemeyen tüketicinin konut firmalarının daha düşük faiz oranlarıyla sunduğu ödeme planlarına yönelmesi. İkincisi de, son dönemde satışlardaki payı yüzde 20'leri aşan yabancıların, banka kredisi kullanmadan senetle ödeme yapması. 


Kocaeli Manşet


Geri Dön