07 / 05 / 2024

Konut satışında yüzde 15 pay yabancıların!

Konut satışında yüzde 15 pay yabancıların!

Türkiye'de deprem sonrasında, yeni proje rakamlarında patlama gerçekleşirken, konut alımında en büyük talebin, hızlı nüfus artışı, aile yapıları, kentleşme ve gelir düzeyindeki değişkenliklerden geldiği belirtiliyor...



Türkiye'de deprem sonrasında, yeni proje rakamlarında patlama gerçekleşirken, konut alımında en büyük talebin, hızlı nüfus artışı, aile yapıları, kentleşme ve gelir düzeyindeki değişkenliklerden geldiği belirtiliyor. 


Reidin-Gyoder Yeni Konut Fiyat Endeksi yıl bazında % 12,99 oranında, ay bazında ise artış oranı %0,41 olarak gerçekleşti. Diğer taraftan, Reidin tarafından mevcut konut stoku için 2007 Haziran başlangıçlı Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksinde bir önceki aya göre %1.16; geçen yılın aynı dönemine göre ise % 16.09 oranında artış gerçekleştiğini söylemek mümkün. 


Şehir bazında ise metrekare başına konut satış fiyatları aylık bazda Bursa'da yüzde 1,20, İzmir'de yüzde 0,99, Antalya'da yüzde 0,95, Kocaeli'nde yüzde 0,78, Ankara'da yüzde 0,68 ve Adana'da yüzde 0,23 oranında arttı. 


İÇ TALEP YETERSİZ 


Son zamanlarda projelerle birlikte emlak arzı da bir hayli yükseldi .Talep tarafı ise çeşitlilikler gösterebiliyor. Yabancıların çok büyük bir kısmı yatırım amaçlı Türkiye'den emlak satın alırken, yerli ise hem yatırımlık hem de barınma amacıyla satın alma gerçekleştirebiliyor. Ancak piyasada talep yaratmak daha zor hale gelmeye başladı. 


Konut satınalma gücü endeksine göre, lOO'iin üstündeki rakamlar 10 yıl vadeli konut kredisi kullanılarak bir ev sahibi olunabileceğini gösterirken, 100'ün altındaki değerler ise 10 yıl konut kredisi kullansa dahi konut sahibi olamayacağını gösteriyor. 

Mart 2014 itibariyle endeks değeri Türkiye genelinde 82 olurken, 3 büyük şehirde ise endeksler şöyle devam ediyor: İstanbul 72,  Ankara  131 ve İzmir'de 105. 


Buna göre artan konut kredi faiz oranı ve artan satılık konut fiyatları çerçevesinde Mart ayında bir önceki aya kıyasla konut satın alımları Türkiye genelinde %3,0 oranında; Ankara'da %2,5 oranında; İstanbul'da %3,1 oranında ve İzmir'de %2,8 oranında zorlaşmış durumda. 


Yerli müşterilerin konut alma gücü ve talebi ekonomik koşullar nedeniyle düşüş yaşarken, yabancılar ise son dönemde Türkiye'deki yeni projelere daha topraktan giriyor. Özellikle son 6 aym ortalamasına bakıldığında, iç talepteki daralmayı, ortalamaların üstünde yabancı alımları seyrediyor. 


IMF bu yıl dünya genelinde büyüme rakamlarını aşağı yönde revize ederken, dünyada bir daralma olacağını söylerken, Türkiye için %2,3 büyüme bekliyor. Bizim ise Türkiye için büyüme beklentimiz %2,5-%3 aralığında olacağı yönünde. 


Nihai yurt içi talepte görülebilecek bir yavaşlama büyüme rakamlarını daraltabileceği gibi, emlak sektörüne olan talebi de azaltabilir. Dolayısıyla emlak fiyatlarının talebinden daha çok artıyor olması, yatırım için başka araçlara yönlendirirken, artan Mortgage maliyetleri sebebiyle de bu yıl emlak alımlarında vatandaşı zorlayabileceği görülüyor.


Ankara Başkent


Geri Dön