29 / 04 / 2024

Konut satışları 8 ayda bir milyonu aştı!

Konut satışları 8 ayda bir milyonu aştı!

Türkiye genelinde ocak-ağustos döneminde gerçekleşen konut satışları başlatılan düşük kredili kampanya sayesinde tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına rağmen 1 milyon 25 bin adede ulaştı.



TÜİK konut satış istatistiklerine göre, Ağustos satılan konut sayısı geçen senenin aynı ayına göre yüzde 54,2 artışla 170 bin 408 oldu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Haziran ayında kamu bankaları tarafından başlatılan düşük oranlı destek kredinin yanı sıra sektörel kampanyalar ve normalleşme adımları haziran, temmuz ve ağustos aylarında konut satışlarında çok sayıda rekorun da görülmesini sağladı.

Son 3 ayda ülke genelinde satılan konut sayısı 590 bin adedi bulurken, yılın 8 ayında ise bir milyon barajı aşılmış oldu.

Ocak-ağustos döneminde pandemiye rağmen satışı yapılan konut adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42,6 artışla 1 milyon 24 bin 534'e çıktı. Bu dönemde ipotekli konut satışı yüzde 263,7 artarak 473 bin 144, diğer satış türleri ise yüzde 6,3 azaldı ve 551 bin 420 oldu.

Sekiz aylık süreçte ilk kez satılan konutlar yüzde 11,2 artarak 317 bin 832'yi bulurken, ikinci el konut satışları da yüzde 63,3 yükselişle 706 bin 702 oldu.

Konut satışları 8 ayda bir milyonu aştı!

- "Düşük faiz bitmesine rağmen artış sürdü"

Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, kamu bankalarının ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın düşük faiz avantajının son bulmasıyla konut satışlarının tekrar düşüşe geçmesinin beklendiğini fakat konut üreticilerinin kendi bünyelerinde başlattıkları kampanyaların, bu beklentiyi tersine çevirdiğini belirtti.

 Ağustos ayı satışlarının haziran-temmuz aylarındaki gücünü çok az kaybetmesine rağmen artış ivmesine devam ettiğini söyleyen Nazmi Durbakayım, "Kamu bankalarının düşük faizi sonlandırdığı ağustosta dahi 170,4 bin konut satışı gerçekleşti." diye konuştu.

Durbakayım, faizler yükselse de konut üreticilerinin düşük oranı sürdürdüğünü belirterek, konut ihtiyacı olanlara bir fırsat daha sunulduğunu söyledi.

Konut satışları 8 ayda bir milyonu aştı!

- "İnşaat sektöründe çalışan kişi sayısı haziranda 150 bin arttı"

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş da 8 ayda banka kredili satışlarda yüzde 263'lük artışın söz konusu olduğunu dile getirerek, "Bu da aslında bekleyen talebin harekete geçtiğini bize söylüyor. Dolayısıyla konut kredi faizinin yüzde 1'in altında seyretmesi en az 200 sektörü harekete geçiriyor, ticareti canlandırıyor." diye konuştu.

Gökhan Taş, faizlerin tekrar yüzde 1'in üzerine çıkmaya başladığını kaydederek, bunun alıcıları psikolojik olarak beklemeye geçirdiğini belirtti.

Konut satışları 8 ayda bir milyonu aştı!

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal ise "Haziranda başlayan kampanyalar sektörü öyle canlandırdı ki ivme sürekliliğini koruyor. Nitekim performanslarda da 3-4 kat artış yaşanmış durumda." diye konuştu.

Sadece inşaat sektöründe haziranda çalışan kişi sayısının 150 bin civarında arttığını belirten Akbal, birçok alanda rekorların görüldüğünü söyledi.

Mahmut Akbal, "Bu rekorlar aslında gayrimenkulde bekleyen talebin harekete geçtiğini görüyoruz. İpotekli konut satışında rekora gidiyoruz ülke olarak. Ancak faizlerin yüzde 1'in altında kalması önemli." şeklinde konuştu.

 

Konut satışları 8 ayda bir milyonu aştı!

- "Yıl sonu satış beklentisi 1,4 milyon adet"


Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik de ağustos istatistiklerinin konuttaki artış ivmesinin sürdüğünü gösterdiğini dile getirerek, konut kredilerindeki artışın ivmeyi biraz yavaşlattığını belirtti.

Sekiz ayda toplam konut satışının bir milyon adedin üzerine çıktığını belirten Çelik, "Biz de Nef olarak ağustosta 214 Milyon lira ciro elde ettik." diye konuştu.

Bu dönemde Nef Çekmeköy, Nef Sancaktepe, İnistanbul Konsept ve Nef Reserve Yalıkavak projelerinde teslimlerin sürdüğünü belirten Selçuk Çelik, "Son 3 aydaki satış performansımız sonucu Nef olarak yıl sonu hedefimizi yükseltmeyi planlıyoruz. Türkiye, büyük ihtimalle, yıl sonunda 1,4 milyonun üzerinde konut satışıyla Avrupa lideri olacak." dedi.

2020 Ağustos'ta 170 bin 408 konut satıldı!


Geri Dön