06 / 05 / 2024

Konut satışları sert düştü! Son 23 ayın en düşük aylık performansı!

Konut satışları sert düştü! Son 23 ayın en düşük aylık performansı!

Konut satışında düşüş serisi üç aydır devam ediyor. Verilen detaylara göre, artan fiyatlar ve deprem felaketinden sonra seçim belirsizliği de gayrimenkul piyasasında etkisini gösterdi.



Artmaya devam eden fiyatlar, ihtiyaç kesimine yönelik olarak üretim yapılamaması, yaşanan deprem felaketi ve son olarak seçimler... Tüm bu sebepler konut satışlarında sert düşüşlere neden oldu. Açıklanan rakamlara göre, Şubat ayında yüzde 18, Mart ayında yüzde 21.4 olan yıllık gerileme Nisan ayında yüzde 35.6’ya ulaştı ve ülke genelinde 85 bin 652 konut satışı gerçekleşti. Yine verilen detaylara göre, Ocak-nisan dönemine bakıldığında da satışlar bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 18.6 düştü ve dört ayda toplam olarak 368 bin 867 konut satıldı.

Konut satışları sert düştü! Son 23 ayın en düşük aylık performansı!

4 KONUTTAN BİRİ KREDİLİ ALINDI

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, banka kredili konut satışları Nisan ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 32 geriledi ve 21 bin 769 oldu. Yine verilen detaylara göre, toplam konut satışları içerisinde kredili satışların payı yüzde 25.4 şeklinde gerçekleşti. Yine verilen bilgilere göre, kredili satış adetleri düşse de, toplam satış içerisindeki pay arttı ve son 10 ayın en yüksek seviyesine geldi. Bu artışta orta gelirli vatandaşlar için hazırlanmış olan ve kredi faizinin yüzde 0.69’a kadar gerilediği Yeni Evim kampanyası da oldukça etkili oldu. Verilen detaylara göre, peşin ve senet gibi diğer satış türlerinde ise geçen ay yüzde 36.8’lik düşüşler görüldü. Bu yöntemlerle de toplam 63 bin 883 konut satışı yapıldı.


Geri Dön