22 / 12 / 2024

Konut satışlarındaki düşüş kısa vadeli olacak!

Konut satışlarındaki düşüş kısa vadeli olacak!

Sektör temsilcileri ocak ayında 2015'in aynı dönemine göre yüzde 1,9'luk azalmanın yaşandığı konut satışlarında düşüşün kısa süreceğini, yılın ikinci çeyreğiyle ev satışlarının atağa geçeceğini belirtiyor.



Sektör temsilcileri, ocak ayında 2015'in aynı dönemine kıyasla yüzde 1,9'luk azalmanın görüldüğü konut satışlarında düşüşün kısa süreceğini, yılın ikinci çeyreğiyle ev satışlarının atağa geçeceğini öngörüyor.


TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları 2016 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 1,9 gerileyerek 84 bin 556'ya düştü.


Söz konusu verileri AA muhabirine değerlendiren sektör temsilcileri, satışlardaki azalışa rağmen yıl genelinden umutlu olduklarını belirtti.


"Suriye konusu yatırımcıyı beklemeye geçirdi"

Konut satışlarındaki düşüş kısa vadeli olacak!


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, 2015 yılının konut sektörü açısından rekorlarla kapatıldığını hatırlatarak, 2016'da artış beklediklerini daha önce söylediklerini anımsattı.


Ocak ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla konut satışlarındaki gerilemenin sebeplerine değinen Demir, "Suriye'deki olaylar ve Türkiye'nin savaşa gireceği söylentileri, bankaların kredi faizlerindeki yüksek seviye ve Güneydoğu'daki olumsuzluklar özellikle yatırımcıları negatif etkiliyor. Bizimle konut, ticari gayrimenkul gibi ürünlerimiz için anlaşıp kapora verenler vardı. Ancak bunlar 'Biraz bekleyelim, Suriye'de savaş mı çıkacak?' diyerek kendilerini beklemeye aldı. Bu nedenle yüzde 50 gibi bir azalma var satışlarımızda" diye konuştu. 


"En kötü dönemimizde bile satış rakamları güzel"

Demir, aslında alım gücü bulunduğunu fakat alıcının harekete geçmesi için ekonominin yanı sıra diğer göstergelerin de iyi olması gerektiğini vurguladı.


Yatırımcıların bu süreçte nakitte kalmak istediğinin altını çizen Demir, Suriye sıkıntısının hallolması ve faizlerin düşmesi gerektiğini dile getirdi.


Demir, "Ben ümidimi koruyorum. Önümüzdeki günlerde çok da olumsuzluk beklemiyorum. Yılın ikinci çeyreğiyle faizlerin düşmeye başlayacağına, Suriye'deki olumsuzlukların azalacağına inanıyorum. En olumsuz dönemde bile sadece yüzde 1,9'luk azalma yaşandıysa 2016 bizim için iyi bir yıl olacaktır. Konut satışları, 2016'nın ikinci çeyreğiyle atağa geçecektir" ifadelerini kullandı.


"Düşüş kısa vadeli olacak"

Konut satışlarındaki düşüş kısa vadeli olacak!


Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, siyasi ve ekonomik açıdan zorlu bir 2015'in iyi rakamlarla kapatıldığını, yüzde 1,9'luk düşüşe rağmen 216'ya iyi bir giriş yapıldığını söyledi.


Suriye'deki savaşın ve ülke içindeki bazı olayların ekonomiyi negatif etkilediğini, bunun da normal olduğunu belirten Tavukçuoğlu, ancak geçen yıl bütün olumsuzluklara rağmen ülke ekonomisinin güzel bir büyüme rakamı yakaladığını vurguladı.


Tavukçuoğlu, satış rakamlarının çok az düştüğünü anımsatarak, "Ancak bu düşüş kısa vadeli olacak. Önümüzdeki dönemde konut satışları daha da artacak. Yabancılara satışın artması bunun bir göstergesidir" dedi.


Aşa: "İç piyasada yüksek bedelli alıcı yok"

Konut satışlarındaki düşüş kısa vadeli olacak!


İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, şu anda piyasada bir canlılık görülmediğini, uzun zamandan bu yana tapu işlemi yapamayan emlakçılar olduğunu anlattı.


Bu durumu "savaş söylemlerine" bağlayan Aşa, seçimden sonra siyasi belirsizliğin sona ermesiyle piyasaların rahatladığını ancak sonraki gelişmelerin istedikleri yönde gelişmediğini aktardı.


Aşa, son dönemde çok sayıda inşaat projesi yapıldığını ancak bunların çoğunun lüks konseptli ve yabancılara dönük olduğunu da hatırlattı.


"Bir havuz yaparak fiyatı ikiye katlamanın manası yok"

Şu anda ümitlerin hep yabancıya bağlandığının altını çizen Aşa, yurt dışına Türkiye'nin güvenilirliğinin çok iyi anlatılması gerektiğini, özel sektörün bunu tanıtım ve fuarlarla güzel bir şekilde yaptığını kaydetti.


Aşa, hükümetin siyasi ortamı iyi anlatması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:


"Piyasanın açılması için müteahhitler fiyatları düşürmeli ve lüks konseptten vazgeçmeli. Sosyal alıcı kitlesine yönelik ev üretmeli. Bunları Beşiktaş, Kadıköy gibi merkezi lokasyonlar için söylemiyorum. Vatandaşın yaşayabileceği konseptlerin ön plana çıkması gerekiyor. Tamam lüks yapabilirsin ama sosyal konut da üret. Bir havuz koyarak fiyatı ikiye, üçe katlamanın manası yok. O havuzu zaten kimse kullanmıyor. Bir de onun için aidat ödüyorsunuz. Arsa fiyatları çok yüksek ama bunun sebebi; lüks konseptli ev üreterek 3+1 daireyi 2 milyon avroya satanlardır. Böyle bir piyasa, böyle bir alıcı yok. Zaten büyük projelerde arsa payı azalıyor."


AA


Konut satışları 2016'da 10 kat düştü!



Haber Milliyet gazetesinde şöyle yer aldı;


‘Konutta endişe yok alıcılar temkinli’

Yıla düşüşle başlayan konut satışlarını, tüketicinin ilk üç ay temkinli olarak piyasaları izleyip alımı ertelemesi olarak yorumlayan gayrimenkul patronları, satışların yıl içinde beklenen performansı göstereceğini vurguladı.


Türkiye genelinde konut satışları ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.9 azalışla 84 bin 556 oldu. Konut satışları son üç yıldır yeni yılın ilk aylarında düşük seyrini sürdürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yıla düşüşle başlayan satışları değerlendiren İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, konut alıcısının yılın ilk üç ayında temkinli davranarak piyasa hareketlerini izlediğini ifade etti. Bu nedenle düşüşün normal olduğunu ve olumsuz bir gösterge olarak kabul edilmemesi gerektiğini belirten Tanes, “Birkaç yıldır yıla böyle başlıyoruz. Ocak-şubat arasında hatta ilk üç ay sürebiliyor. Geçici bir durum olarak değerlendiriyorum. İnsanların hem yeni yıla başladıkları için öncelikli ödemeleri oluyor, hem de kredi faizlerini, piyasa gidişatını görmek için bekliyorlar” dedi.


Faiz oranları etkisi

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 19.9 azalış göstererek 26 bin 584’e geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 31.4 oldu. Diğer konut satışları, ocakta 2015’in aynı ayına göre yüzde 9.4 artarak 57 bin 972’ye yükseldi. 

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut kredisi faizlerinin yüksek seyrinin alıcıyı tedirgin ettiğini belirterek, talebin azalmasında etkili olduğunu söyledi. 

Durbakayım, “Ancak konut kredilerinin satışların ayrılmaz bir parçası olmadığını, orta vadede tekrar etkili olacağını düşünüyorum. İpotekli satış oranlarının durgunluk içindeki piyasada durgun sürece girmesi, daralmanın yüzde 20 gibi seviyelerde olmasına neden oldu. Piyasanın kendine gelmesiyle birlikte bu oranın tekrar yükselişe geçmesiyle birlikte artış oranının da benzer şekilde yüksek oranlı çıkacağını düşünüyorum” dedi. 

Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise, faiz oranlarının 1’in üzerinde seyretmesini her zaman riskli olarak gördüklerini belirterek, “Şu anda 1.15 civarında. Önümüzdeki günlerde de düşme eğilimi görülmüyor. Bu da alıcıyı uzaklaştıran bir etken” diye konuştu.

 

‘Yeterli değil ama yükselmesi olumlu’

Yabancıya konut satışında istediği rakamları yakalayamayan Türk konut sektöründe satışları artırmak için yapılan çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda amaç, yıllık 20-25 bin olan satış sayısını 50 bine kadar çıkarabilmek. Turgay Tanes, yabancıya konut satışının hala istenilen düzeyde olmadığını ancak Türkiye’nin komşularıyla ve dönemsel olarak içeride yaşanan sorunlara rağmen yabancının ülkeden vazgeçmediğini kaydetti. Tanes, “Bu çok güzel bir gösterge. Rakamın yüzdesinden önemli olan yukarıya olan ivmenin kırılmadan devam ediyor olması. Türkiye’den alım iştahları artarak devam ediyor” dedi.  Nazmi Durbakayım ise doların yüksek seyrinin yabancı alıcıyı desteklediğini ve konut alımına yönlendirdiğini ifade etti. 

Milliyet




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Konut kredilerine uygulanan faizlerin yükselmesi, ipotekli konut satışlarını vurdu.


Bankalarca açılan Konut Kredilerine uygulanan faiz oranları 2015 Ocak ayında yüzde 10-11 bandında iken 2016'nın aynı ayında yüzde 14-15 bandına yükseldi. Merkez Bankası'ndan alınan bu bilginin konut sektöründeki yansıması ise Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün duyurduğu bilgilerle ortaya çıktı. Buna göre borçlanarak satın alınan konutun kredi teminatını oluşturmak için, yine aynı konutun teminat olarak gösterilmesi şeklinde özetlenen ipotekli satışlar çakıldı. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,9 oranında azalış göstererek 26 bin 584 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 31,4 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 5 bin 685 konut satışı ve yüzde 21,4 pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 47,8 ile Artvin oldu. İkinci el konut piyasasının ise durgunluk sinyalleri vermesi dikkat çekti.



Koray TEKİN/Zaman



Haber Yurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


TUİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, "ipotekli satış" olarak nitelendirilen konut kredili satışlar Ocak ayında yüzde 19.9 düşüşle 26,584 adet olarak gerçekleşti. Düşüşte yüksek faiz etkili oldu.


Türkiye genelinde konut satışları Ocak'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.9 azalarak, 84,556 adede gerilerken; düşüşte yüksek faiz seviyeleri nedeniyle konut kredili satışlarda yaşanan sert gerileme etkili oldu. Konut satışları Aralık ayında yüzde 5.9 artarak 142,599 adet olarak gerçekleşmişti. Satışlar 2015'in tamamında ise yüzde 10.6 artışla 1.29 milyon adet olmuştu. 


TÜlK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, "ipotekli satış" olarak nitelendirilen konut kredili satışlar Ocak ayında yüzde 19.9 düşüşle 26,584 adet olarak gerçekleşti. Yabancılara konut satışı ise aynı dönemde yüzde 13.4 artış kaydederek 1,462 adet oldu. Satışlardaki temel belirleyicinin faiz seviyeleri olduğunu söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "İpotekli satışlarda ciddi düşüş var. 


İnsanlar yüksek faiz seviyeleri nedeniyle evlerini artık kredi ile almak istemiyorlar" dedi ve ekledi: "O nedenle ya peşin parası varsa alıyorlar; ya da birinci el konut alacaklarsa müteahhitlerin senetli satış gibi alternatif ödeme planlarına yöneliyorlar." Maya'nın verdiği bilgiye göre, geçen yıl bu dönemde yüzde 0.9 seviyesinde seyreden konut kredi faizleri mevcut durumda yüzde 1.25 seviyelerine yükselmiş durumda. Kredi faizlerinde yüzde 1 seviyesi, konut alıcıları için psikolojik sınır olarak kabul ediliyor. Aralık ayında konut satışlarında yaşanan hareketlenmenin de Ocak ayında bir durağanlığı beraberinde getirdiğini belirten Maya, "Yılsonu nedeniyle hem müteahhitler, hem de bankalar hedeflerine ulaşmak için Aralık ayında kampanyalarını yoğunlaştırıyor. Ayrıca sene başında harçlar arttığı için insanlar alım satım işlerini Aralık ayında bitirmek istiyor. Bu nedenle Aralık'taki hareketin ardından Ocak ayında bir duraklama söz konusu oluyor. Bu yıl için konut satış tahminimiz 1.3-1.35 milyon bandında olacak. Konut kredi faizlerindeki seyir de satışlarda belirleyici olacak" diye konuştu. 



Yurt Gazetesi




Haber Diriliş Postası Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Sektör temsilcileri, ocak ayında 2015'in aynı dönemine kıyasla yüzde 1,9'luk azalmanın görüldüğü konut satışlarında düşüşün kısa süreceğini, yılın ikinci çeyreğiyle ev satışlarının atağa geçeceğini öngörüyor. 


TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları 2016 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 1,9 gerileyerek 84 bin 556'ya düştü. 


Söz konusu verileri değerlendiren sektör temsilcileri, satışlardaki azalışa rağmen yıl genelinden umutlu olduklarını belirtti. 


Ocak ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla konut satışlarındaki gerilemenin sebeplerine değinen Demir, "Suriye'deki olaylar ve Türkiye'nin savaşa gireceği söylentileri, bankaların kredi faizlerindeki yüksek seviye ve Güneydoğu'daki olumsuzluklar özellikle yatırımcıları negatif etkiliyor. Bizimle konut, ticari gayrimenkul gibi ürünlerimiz için anlaşıp kapora verenler vardı" diye konuştu. 



Diriliş Postası




Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Konut faizlerinde yaşanan yükseliş ev satışlarını vurdu. Konut satışları ocak ayında geçen yıla göre viizde 1.9 azaldı. 


Türkiye genelinde konut satışları Ocak'ta geçen yıl aynı aya göre yüzde 1.9 arala rak 84,556 adede gerilerken; düşüşte, yük sek faiz seviyeleri nedeniyle konut kredili satışlarda yaşanan sert gerileme etkili oldu. 

TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre ipotekli satış olarak nitelendirilen konut kredili satışlar Ocak ayında yüzde 19.9 düşüşle 26,584 adet olarak gerçekleşti. 


KREDİ İSTEMİYORLAR 


Satışlardaki temel belirleyicinin faiz seviyeleri olduğunu söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "İpotekli satışlarda ciddi düşüş var. İnsanlar yüksek faiz seviyeleri nedeniyle evlerini artık kredi ile almak istemiyorlar"dedi.



Güneş




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye genelinde konut satışları Ocak'ta geçen yıl aynı aya göre yüzde 1.9 azalarak 84 bin 556 adede gerilerken, düşüşte, yüksek faiz seviyeleri nedeniyle konut kredili satışlarda yaşanan sert gerileme etkili oldu. Geçen yıl bu dönemde yüzde 0.9 seviyesinde seyreden konut kredi faizleri artan jeopolitik riskler sonrası piyasa faizlerindeki yükselişin etkisiyle yüzde 1.25 seviyelerine çıktı. Kredi faizlerinde yüzde 1 seviyesi psikolojik sınır olarak kabul ediliyor. Konut satışları aralıkta yüzde 5.9 artarak 142 bin 599 adet olarak gerçekleşmişti. TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, "ipotekli satış" olarak nitelendirilen konut kredili satışlar ocakta yüzde 19.9 düşüşle 26 bin 584 adet olarak gerçekleşti. Yabancılara konut satışı yüzde 13.4 artışla 1462 adet oldu. 

Satışlardaki temel belirleyicinin faiz seviyeleri olduğunu söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "İnsanlar yüksek faiz nedeniyle evlerini artık kredi ile almak istemiyor" dedi.



Cumhuriyet



Geri Dön