28 / 04 / 2024

Konut satışlarında büyük düşüş! Paralar gayrimenkule değil faize gitti! 

Konut satışlarında büyük düşüş! Paralar gayrimenkule değil faize gitti! 

Yaptığı açıklamada konut satışlarının son üç aydır düşük seviyelerde seyrettiğini dile getiren İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, "Paralar emlaka değil faize gitti" dedi.



İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu gayrimenkul sektörü ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Gayrimenkul sektörünün yeni yıla kötü bir giriş yaptığını söyleyen Mesut Güleroğlu 2023 yılının son üç ayında yaşanan durağanlığın, yeni yılda da sürdüğünü kaydetti.

Ege'de Son Söz'den Muhittin Akbel imzalı habere göre Başkan Güleroğlu, mevduat faiz oranlarının yükselmesi sebebiyle yatırımcıların gayrimenkul alımı yerine parasını faize yatırmayı tercih ettiğini söyledi. Açıklamasında konut satışlarının durması sebebiyle fiyatlarda yüzde 15’lik bir düşüş olduğunu belirten Başkan Güleroğlu, piyasanın 31 Mart seçimlerinden sonra hareketlenmesini beklediklerini dile getirdi.

Konut satışlarında büyük düşüş! Paralar gayrimenkule değil faize gitti! 

UZUN SÜREN FİYAT ARTIŞI SON BULDU


Gayrimenkul sektörünün, hala 2023 yılının izlerini taşıdığını, konut fiyatlarının uzun süre artış göstermesinden sonra durağanlaştığını ve 2024 yılında geçici de olsa düşme eğilimine geçtiğini dile getiren  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı şu değerlendirmeleri yaptı: “Konut fiyatları artmadığı gibi yüzde 15’lik bir gerileme de söz konusu. Yaşanan bu durum da  peşin satışlarla alakalı bir durum. Çünkü mevduat faizleri oldukça yüksek ve faiz gelirleri de arttı. Oysa gayrimenkule yapılacak olan yatırım, faiz gelirlerinin üstünde gelir sağlıyor. İnsanlar sıcak parayı seviyor ve parayı da faize yatırmayı tercih ediyor. Durum böyle olunca da gayrimenkul yatırımlarını erteliyor. Mevduat faizlerinin artmasının dışında konut kredi faiz oranlarının yüksekliği, bankaların verdiği kredi miktarının düşüklüğü de insanların konut satın almasının önünde bir engel teşkil ediyor.” dedi.


KONUT VE DÖVİZDEKİ BASKI SEÇİMLERDEN SONRA KALKACAKTIR 

2023 yılının son dönemlerinde konut satışlarında düşüş yaşandığını belirten Başkan Güleroğlu, “Yaşanan durağanlık, gerileme, aynen devam ediyor” dedi.

Açıklamasında seçime kadar bu böyle gider diye düşündüğünü belirten Başkan Güleroğlu, "Merakla beklenen seçim sonrası patlama olmasını bekliyoruz. Çünkü dövizin ve konutun üzerinde yaşanan büyük baskı, seçim sonrası kalkacak. O zaman piyasalarda da bir hareketlenme yaşanacak. Konut fiyatlarının şu an için çok uygun olduğunu belirtebilirim. 3 milyon TL'lik bir konut, 2,5 milyon TL'ye indi. Sıcak para, sıcak bir faiz geliri getirse de, altın ve döviz de artıyor olsa da, gayrimenkulün getireceği değer artışının, diğer yatırım araçlarına göre çok daha yüksek olacağını üstüne basa basa ifade etmek istiyorum." dedi.

Konut fiyatlarında bu yıl artış olmayacak!

Kadınlar mı yoksa erkekler mi daha fazla konut sahibi oluyor? 2023'te en çok konut alan belli oldu!

Konutta faiz arttıkça talep azalıyor, doğru fiyat bulunamıyor!


Geri Dön