07 / 05 / 2024

Konut satışlarında KDV için Danıştay'dan şok karar!

Konut satışlarında KDV için Danıştay'dan şok karar!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü köşesinde konut satışlarındaki kdv ve ankastre detayını kaleme aldı. İşte Abdullah Tolu'nun 'Danıştay’dan müteahhitlere ankastre şoku' başlıklı yazısı...



Bu konuda yapılan tarhiyatlar yargıya taşındı

Teslimleri yüzde 1 veya 8 KDV oranına tabi konut teslimlerinde, konutla beraber teslim edilen ankastre ürünler için yüzde 18 KDV hesaplanmaması nedeniyle yapılan tarhiyatlar mükellefler tarafından yukarıda belirtilen gerekçelerle yargıya taşındı. Bu konuda açılan çok sayıda dava olduğu ifade ediliyor.

Danıştay: Maliye haklı, ankastre ürün teslimleri için yüzde 18 KDV hesaplanmalı

Danıştay, ankastre ürünlü konut satışlarında Maliye’yi haklı, müteahhitleri haksız buldu.

Konut satışlarında KDV için Danıştay dan şok karar!

Konu ile ilgili olarak verilen son tarihli bir Karar’da,

“Yüzde 1 veya 8 KDV oranının net alanı 150 m2’ye kadar olan konut teslimleri için geçerli olduğu, ankastre ürünlerin satışa konu konutlardan sökülüp taşınmasının ve ayrıca satışa konu edilmesinin mümkün olması nedeniyle konutların tamamlayıcı bir parçası olarak değerlendirilemeyeceği, bu nedenle, konutla beraber verilen ankastre ürünlerin konuttan ayrı bir teslim olarak değerlendirilmesi ve yüzde 18 oranında KDV hesaplanması gerektiği”

belirtilmiş bulunuyor (Danıştay 3. Dairesi’nin 23.11.2021 tarih ve E.2018/1335, K.2021/5470 sayılı kararı).

Bu konudaki kişisel görüşüm farklı

Ankastre ürünlü konut teslimlerine uygulanacak KDV oranı konusundaki kişisel görüşüm,  hem Maliye hem de Danıştay’dan farklı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nda görev yaparken de, yine aynı görüşte bulunuyordum. Yani, görüş farklılığım yeni değil.

Konutların tamamen oturulmaya hazır bir şekilde tam donanımlı ve ankastre ürünlü olarak kullanıma hazır durumda satılması bir pazarlama - satış yöntemi olup, doğrudan satışları ve satış bedellerini ve dolayısıyla yaratılan katma değeri de artırıyor. Bize göre, konutların ankastre ürünlü olarak doğrudan oturulmaya hazır durumda satıldığı hallerde, ankastre ürünlerin konuttan ayrı bir teslim olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, bu ürünler de dahil konut teslim bedeli üzerinden yüzde 1 veya 8 KDV hesaplanması gerekiyor.


Geri Dön