Konut satışlarında tüm zamanların Mart rekoru resmen kırıldı!
Türkiye'de gerçekleşen konut satışlarında geçen ay 134 bin 170 adetle tüm zamanların mart ayı rekoru kırılmış oldu. İşte sektörün uzman isimlerinin konuyla ilgili görüşleri...
“Konut satış rakamları destek ve teşviklerle istenilen seviyeye gelir”
Abdülkadir Akkuş / BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı: "Konut satış rakamlarının son aylarda yukarıya doğru ivmelenmeye başlaması aslında konut almaya hazır kesimin harekete geçmek için beklediğinin bir göstergesi. Geçtiğimiz yıl destek paketiyle azalan stoklar karşısında konut ihtiyacımız daha da arttı. Konut ihtiyacının karşılanması için inşaat sektörünün harekete geçmesi gerekiyor. Üretimdeki durgunluk dönemini pandeminin hafiflemesiyle birlikte geride bırakmaya başlıyoruz diye düşünüyoruz. İnşaat girdi maliyetlerinin son derece yüksek olmasına rağmen, güçlü müteahhitler üretim yapmaya başladı. Üretmekten başka çare yok. Bundan sonrası için de üretimle beraber konut arzında artış olacaktır diyebiliriz. Ancak yüksek maliyetler nedeniyle konut fiyatlarının da yüksek olacağı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Kamu tarafından hem konut üreticisi hem de alıcı için bir takın destekler ve teşvikler sağlanırsa o zaman satışların yukarılara çekileceğini söylemek mümkün olur."
“Üretim başladı, talepler alıma dönecek"
İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı: TÜİK mart ayı rakamları satışlarda yukarı yönlü bir artış olduğunu gösteriyor. Ancak aşırı yükselen inşaat girdi maliyetleri de konut üretimini sınırlı seviyede tutuyor. Müteahhit firmaların bir kısmı mümkün olan en düşük kâr marjıyla konut üretmeyi seçerken, bir kısmı da yeni üreteceği konuta alıcı bulamayacağı düşüncesiyle üretim yapmamayı tercih etti. Bu durum karşısında yeni konut üretimi durma derecesinde yavaşladı. Diğer yandan ister barınma için olsun ister yatırım için olsun konuta olan talep her zaman canlılığını korudu ve fiyatlar daha da yükseldi. Ancak şimdi bazı inşaat şirketleri yeniden üretime geçmeye başladılar, yeni projeler açılıyor. Bu yıl, beklemede kalan taleplerin alıma döneceği bir olacak diye düşünüyoruz."
“Yeni konut üretimi piyasayı rahatlatır”
Gül Gül/ Golden Sign Kurucu Ortağı: "TÜİK mart ayı sonuçlarına baktığımızda; ev sahibi olmak isteyenlerin ya da yatırımcıların 2022 yılı itibariyle erteledikleri taleplerini artık alıma çevirdiklerini görüyoruz. Artış yıl başından bu yana devam ediyor. Ancak konut sektöründe olağan dışı bir durum yaşandığını da göz ardı etmememiz gerekiyor. Pandemi öncesinde başlayan sıkıntılı süreç pandemi ile zirveye ulaştı ve yeni konut projeleri üretilemedi. Arz ve talep dengesi ciddi şekilde bozuldu. Erişilebilir konut üretimi neredeyse hemen hemen bitti denecek durumda. Sektörde artık dinamikler değişti. Yazlık evler kışlık olmaya başladı. Piyasanın rahatlaması için bu bir an önce yeni konut üretimine geçilmeli. Konut arzında bir gelişme sağlanamazsa, henüz yazlık bölgelere, kentlerin yakınındaki kasabalara göçler devam edecektir. Özellikle İstanbul için konuşursak; Trakya, İzmit, Yalova bölgelerinin kırsallarına göç artacaktır."