28 / 04 / 2024

Konut satışlarındaki düşüş kira bedellerini yükseltti!

Konut satışlarındaki düşüş kira bedellerini yükseltti!

Son iki yıldır konut satışlarında düşüşe dikkat çeken İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün konut alanların olmadığı sürece kira fiyatlarında artışların devam edeceğini belirtti. 



İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Müdürlüğü tarafından, Türkiye’de çok sayıda konutun boş olması, birden çok konutu olanlara yönelik vergi ödemesinde değişikliklere gidilmesi ve kiralık evler için e-Devlet üzerinden kayıt yapılması ile ilgili düzenlemeleri gündeme getirdi. 

KİRA BELLERİ YÜKSELDİ

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Akgün, sonn iki yıldır Türkiye’de konut satışlarının düşük olduğunu belirtti. TÜİK verilerine göre 2023 yılı ocak ayında İzmir’de 4 bin 894 olan konut satışı, bu yılın aynı döneminde yüzde 15.6 azalarak 4 bin 131 oldu. 

Bu durum konut alanların olamadığı sürece kiralık evlerin fiyatların artması anlamını taşıdığını belirtti. Barınmak için mevcut kiralık dairelere talebin arttığını aktaran Akgün,  yüksek bedellerle karşı karşıya kalındığına dikkat çekti.

Akgün bu durumun kira fiyatlarındaki artış, satış fiyatlarında artıştan daha fazla olduğunu aktardı. Bir yıl içerisinde satılık konutlarda fiyat yüzde 60-70 oranında artarken kiralık konutlarda ise bu oran yüzde 100’e ulaşmış durumda.  Geçen sene 7-8 bin lira kirası olan bir daire bu sene 15 bin lira olduğuna vurgu yaptı. 

Konut satışlarındaki düşüş kira bedellerini yükseltti!

EVLER BOŞ ALAN YOK

Bir yıl içerisinde 2 milyon mükellefin emlakla ilgili vergi beyannamesinde bulunmadığını belirten Akgün, şu ifadeleri kullandı: “Gelir İdaresi, bununla ilgili düğmeye bastı. 2 milyona yakın mükellef devletle karşı karşıya gelmek zorunda kaldı.

Çünkü kiraya verilemeyen boş konutlar bulunuyor ya da insanlar kira kontratını elden yapıp 3-5 ay elden kira alıyor. Böylece vergi beyannamesi verilmiyor, emlak vergisi ödemiyor.

Kira kontratlarının bundan böyle e-Devlet üzerinde yapılması ve devletin görebileceği hususlarda yansıtılması iyi olacak. Kontrat e-Devlet üzerinde olursa anında gelir idaresine yansıyacağı için kimin kaç paraya kira kontratı yaptığı görülecek. Hemen vergi kontratı yapılacak. Bu kuralın önümüzdeki ay başlayacağı söyleniyor.” dedi. 
 

Konut balonu gerçekten söndü mü? Vatandaş buna ne dedi?

Ev alacağım diye çocuğunuzdan, kendinizden kısmanıza gerek yok! Ucuz kredi dağıtılacak!

Geri Dön