Sektörel

Konut satışlarındaki düşüşün sebepleri neler?

Konut satışlarındaki düşüş yavaşlasa da, ipotekli satışların oranı konutların yatırım amacı ile alındığına işaret ediyor. Finansal Yönetim Danışmanı Dr. İbrahim Can, ilk ve tek evini almak isteyenlerin hala ev sahibi olamadığını belirterek konut satışlarındaki düşüşün nedenlerini sıraladı.

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 artarken ipotekli konut satışları geriledi.Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,1 azalarak 13 bin 574 olarak gerçekleşti, satışların büyük çoğunluğu nakit olarak yapıldı. Bu durum yatırımcının yeniden konuta yöneldiği şeklinde yorumlara neden oldu.

Finansal Yönetim Danışmanı Dr. İbrahim Can, https://twitter.com/ICanAdvisory  X sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda yatırım amaçlı olarak değil, ihtiyaç olarak ilk ve tek evini alması gerekenlerin neden hala ev sahibi olamadığının analizini yaptı. Toplumun büyük çoğunluğunu oluşturan dar gelirlilerin hala ev sahibi olamadığını belirten İbrahim Can, bu kapsamdaki konut satışlarındaki düşüşün nedenlerini açıkladı.

Konut satışlarındaki hızlı düşüşün nedenleri neler?

Yabancılara 400 bin Dolar karşılığı konut satışıyla vatandaşlık verildikten sonra bu konutlar kendi aralarında sahte satışlarla yeni vatandaşlık kazanmak için kullanıldı. Böylece bu talep doydu ve tükendi.

Vatandaşların yeni konut talebi çok yüksek. Bu talepte hem deprem riski, konut stoklarının çok eski olması ve kiracı olmanın maddi ve manevi zorlukları etkilidir. Ancak, inşaat maliyetleri enflasyon üzerinde artış gösteriyor. Bu oran güncel yüzde 70 (TÜİK) açıklandı ve buna göre, inşaat metrekare maliyeti 2.341 - 7.291 TL aralığındadır. Bu da 100 metrekare eski bir evin yenilenmesi için en az  2,5 milyon TL gerektiriyor.

 

Konut kredilerine bakıldığında ise yüzde 2,9 - 4,9 aralığında değişen faizlerle karşılaşıyoruz. Buna göre 1 milyon TL kredi kullanılsa 120 ay sonra ödenecek toplam tutar en az 3,6 milyon TL ve aylık 30 bin TL taksit ila en çok 6 milyon TL ve aylık 49,2 bin TL taksit şeklindedir.

Sonuç olarak yabancılara konut satışı ve mülteci sorunu nedeniyle hem satılık hem de kiralık konut kapasitesi doldurulmuş ve fiyatlar yükseltilmiş olduğundan dar gelirli vatandaşların konut ihtiyacı karşılanamayarak sosyal krize dönüşmüştür. Bu sorun sosyoekonomik boyutta toplum barışını bozan asayiş olaylarının doğmasına neden olmuştur. Ayrıca, evliliklerin önü kesilmiş ve boşanmalar artmıştır. Öğrencilerin yüzde 30'u farklı bir ilde öğrenim görmenin maliyetini karşılayamayacağı için üniversite tercihi yapamamıştır.

Çalışanlar maaşlarının yarısından fazlasını kiraya ödemektedir. Kira davaları adliyelerde büyük bir dava yükü oluşturmuştur. Deprem halinde ise milyonlarca insanın yaşamı ve aynı zamanda Türkiye ekonomisi çok ciddi olumsuz etkilenecektir. Bütün bunlar için hükümetin veya muhalefetin acil eylem planı gerçek ve ciddi anlamda yoktur. Bütün bu koşullarda Türk milleti haricinde Türkiye içinde veya dışında 1 TL dahi yardım veya bağış yapılması yanlıştır.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR

 

Ziraat Bankası'nın 2,79 konut kredisi fiyatları uçurdu! Ev fiyatlarına bir günde 2 milyon TL'ye yakın zam geldi!

En düşük memur maaşı 43 bin lirayı aşacak, memur emeklisi 20 bin TL alacak! 

Aksaray Belediyesi 443 milyon TL'lik arsa satıyor! 

Konut fiyatları ucuz, gidin evinizi alın!

Kredili konut satışları resmen durdu: 100 konuttan yüzde 9,5'i krediyle satıldı!