03 / 05 / 2024

Konut sektörü alarm veriyor! Ağustosta projelerin yüzde 20,7'si iptal edildi!

Konut sektörü alarm veriyor! Ağustosta projelerin yüzde 20,7'si iptal edildi!

Almanya'da yükselen kredi ve malzeme maliyetlerinin tetiklediği konut inşaatı krizinde siren sesleri açıyor. Emlak ve Konut Şirketleri Birliği, kriz nedeniyle hükümetten önlemler alınması talebinde bulunuyor. 



Almanya'da artan kredi ve malzeme maliyetlerinin tetiklediği konut inşaatı krizi derinleşiyor. İnşaat şirketlerinin projelerinin iptal edilme oranında artış devam ederken, sipariş eksikliği yaşayan şirketlerin oranı da yükseldi. 

Konut inşaatı sektöründe finansman problemi yaşayan şirketlerin oranı son 30 senenin en yüksek seviyesine ulaştı. 

Emlak ve Konut Şirketleri Birliği, kriz dolayısıyla hükümetten önlemler alınmasını talep ediyor.

Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), inşaat şirketlerin projelerine dair ağustos ayına yönelik anket sonuçlarını yayımladı.

Konut sektörü alarm veriyor! Ağustosta projelerin yüzde 20,7 si iptal edildi!

PROJELERİN YÜZDE 20,7'Sİ İPTAL EDİLDİ

Bu kapsamda ağustosta şirketlerin yüzde 20,7'si projelerinin iptal edildiğini kaydedildi. Söz konusu oran temmuzda yüzde 18,9 olarak gerçekleşmişti.

Ifo'nun açıklamasında, hızla artan inşaat maliyetleri ve önemli ölçüde yükselen faiz oranları sebebiyle 2022 yılının başında hala karlı olan birçok projenin şu anda artık ekonomik olarak uygulanabilir olmadığı belirtildi.

Anket verilerine göre, bazı şirketlerin sipariş defterleri halen dolu iken, yüzde 44,2'lik bir kesim şimdiden sipariş eksikliği yaşadıklarını aktardı. Bir sene önce bu oran yüzde 13,8 düzeyindeydi.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konu ile ilgili değerlendirmesinde, "Konut inşaatındaki iptaller yeni bir zirveye doğru tırmanıyor. Anketin başladığı 1991 yılından bu yana karşılaştırılabilir bir durum gözlemlemedik. Piyasadaki belirsizlik çok büyük." ifadelerini kullandı.

Konut sektörü alarm veriyor! Ağustosta projelerin yüzde 20,7 si iptal edildi!

BAZI ŞİRKETLER BOĞAZLARINA KADAR SUYA BATTI

Daha katı enerji tasarrufu gereklilikleri sebebiyle finansmandaki azalmanın da inşaatçıların hesaplarını zorladığını söyleyen Wohlrabe, "Bazı şirketler şimdiden boğazlarına kadar suya batmış durumda." ifadesini kullandı.

Şu anda konut inşaat şirketlerinin yüzde 11,9'unun finansman sıkıntısı yaşadığını aktaran Wohlrabe, "Bu, son 30 senenin en yüksek değeri." bilgisini verdi.

Ayrıca, Emlak ve Konut Şirketleri Birliği (BFW) kriz sebebiyle Alman federal hükümetinden karşı önlemler alınmasını talep ediyor.

BFW Başkanı Dirk Salewski, "İptallerdeki tarihi yükseklik ve muazzam sipariş eksikliği, çöküş uyarılarımızın şimdi gerçekleştiğini kanıtlıyor" diye ifade ederek "Bu ekonomik ateş eğrisi yükselmeye devam edecek. Yakında harekete geçilmezse, hasta konutlar ölmüş olacak." değerlendirmesini yaptı.

Konut sektörü alarm veriyor! Ağustosta projelerin yüzde 20,7 si iptal edildi!

ARSA MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMESİ

BFW, ülkede inşaat şirketleri için, arsa maliyetlerinin düşürülmesi, finansman şartlarının gevşetilmesi ve onay süreçlerinde daha az bürokrasiye ihtiyaç olduğunu aktardı.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek enflasyona karşı yükselen faiz oranlarıyla mücadele ediyor. Bu durum da inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımları daha pahalı hale getirerek ekonomiyi yavaşlatıyor.

Almanya ekonomisi, geçen senenin son çeyreğinde yüzde 0,4 ve senenin ilk çeyreğinde yüzde 0,1 küçülürken, yılın ikinci çeyreğinde büyüme gösterememişti.

Son senelerde yaşanan Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi çok sayıdaki kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkarırken, Çin başta olmak üzere birçok ülkenin Almanya'dan ithal ettiği malları giderek daha çok üretebilmesi ve yüksek enflasyonla yükselen faizler Alman ekonomisinin büyümesini daha da zorlaştırıyor.

Gerileyen küresel büyüme, ihracattaki düşüş, yüksek enerji fiyatları sanayi üretimdeki düşüş, tüketicilerin artan enflasyonla baş etme çabası da Alman ekonomisini olumsuz etkiliyor.

Bu sene için Alman ekonomisinde Ifo yüzde 0,4, Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) ise yüzde 0,5 oranında daralma bekliyor.

İngiliz dev bankadan dolar tahmini: Dolar o tarihte 39 TL olacak!

Milli Emlak İstanbul'da ticaret ve konut imarlı 7 arsa satacak! Mega kentte 8 taksitle KDV'den muaf arsalar! 

Siber Life 2. etap satışta! Yeni proje!


Geri Dön