Konut sektörü Milliyet'te buluştu
Konut sektörünün önde gelen 25 şirketi Milliyet'in düzenlediği sektör buluşmasında bir araya geldi
Toplantıya Turgay Tanes, Ali Ağaoğlu, Hasan Rahvalı, Nazmi Durbakayım, Süleyman Çetinsaya, Süleyman Varlıbaş, Ömer Faruk Çelik, Uğur Dumankaya, Ali Dumankaya, Serdar İnan, Haluk Sur, İbrahim Ekşi, Salih Kuzu, Fikret İnan, Hakan Dündar, Mehmet Okay, Tamer Özyurt, Fethi Yılmaz, Atilla Yavuz, Cihangir Son, İsmet Ergül, Aslı Tokatlı, Oray Demirel, Kaan Yücel, Banu Akyıl, Sertaç Kıyıcı, Tarık Ongun ve Emre Narin katıldı. Şirket sahipleri ve profesyonel yöneticiler yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.
Feriye Lokantası'nda gerçekleştirilen toplantıya Doğan Gazetecilik CEO'su Servet Topaloğlu, Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu, Reklam Grup Başkanı Viki Habif, Ekonomi Müdürü Murat Sabuncu, Spor Müdürü Cem Şengül, Reklam Grup başkan Yardımcısı Funda Tuncer Sıdalı, Emlak Reklam Müdürü Hakan Güçlüses ve Milliyet gazetesi yazarları Prof. Dr. Güngör Uras, Serpil Yılmaz ve Mehmet Çelikkol ev sahipliği yaptı.
Milliyet'in emlak sektörünü ağırladığı davette Doğan Gazetecilik CEO'su Servet Topaloğlu bir konuşma yaptı. Türkiye'de her alanda çok dinamik bir yapı olduğuna dikkat çeken Topaloğlu “Avrupa'da 30 sene önce gördüğünüz evleri, komşuları veya siteleri bugün gitseniz yine görürsünüz. İstanbul'da ise 10 gün yurtdışına gidip gelseniz ya komşular değişir, ya bir yerlere inşaat yapılır ya bir yerler yıkılır. Türkiye'de hayat çok dinamik ve canlı. Bu yeni bir şey değil. Uzun yıllardır böyle. Türkiye'de son yıllarda çok güzel projeler yapılıyor. Bir zamanlar hayal gibi görünen binalar bugün etrafımızda inşa ediliyor. İhtiyacı olmayanlar bile çocukları için almak istiyor” dedi.
Bürokrasi çok fazla
Ali Ağaoğlu (Ağaoğlu İnşaat)
İnşaatta bürokrasi çok fazla. Bürokrasiyle uğraşmaktan iş yapamıyoruz. Konut yapmak veya satmak bizim için iş değil. İş bürokrasi ile boğuşmak. Bürokrasi tüm enerjimizi alıyor. Bir inşaata başlamak için eskiden 300 imza gerekiyordu. Şimdi ise 500 imza gerekiyor. Bürokrasi azalacağı yerde artıyor.
Okyanusa açılalım
Ali Dumankaya (Dumankaya İnşaat)
İstanbul çok ciddi bir deprem tehdidiyle karşı karşıya. Bu tehlike kapımızı çalmadan kentsel dönüşümle ilgili düzenleme bir an önce yapılmalı. Akvaryumlarla uğraşmanın anlamı yok. Okyanusa açılmak gerekiyor. Okyanusa açılmak da kentsel dönüşümden geçiyor.
Desteklemeye devam edeceğiz
Milliyet'in haftalık ekine ilave olarak Türkiye'de ilk günlük emlak sayfası uygulaması başlattığını hatırlatan Milliyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu, “Bununla yetinmiyoruz. Ayrıca Cadde ekimizde düzenli olarak her gün bir projeye yer veriyoruz. Sektörü en fazla destekleyen gazete olmaya devam edeceğiz” dedi.
Lobiye ihtiyaç var
Nazmi Durbakayım (Teknik Yapı / İnşaatçılar Derneği Başkanı)
Konut sektörünün güçlü bir lobiye ihtiyacı var. Bir taraftan mevzuat ve ilgili düzenmeler diğer taraftan piyasa koşulları konut üreticilerini çok zorluyor. Bu zorlukları, sektördeki şirketler güçbirliği yaparak aşabilir. Yaptığımız iş ortada. Teşvik edilmesi gereken bir sektörde faaliyetg österiyoruz. Ama hep engellemelerle karşılaşıyoruz.
Ne yapılacaksa bir an önce yapılmalı
Fikret İnan, (Fi-Yapı)
Toplantılarda hep konuşuluyor. Ama sonuç çıkmıyor. Bence önemli olan nokta, sonucu nasıl alınacaksa bir an önce adım atmak. İşi konuşma düzeyinde bırakmamak.
GYODER sektöre yardımcı olmaya çalışıyor
Turgay Tanes, (GYODER Başkanı/ İŞ GYO Genel Müdürü)
Biz GYODER olarak sektorün sorunlarına eğilmeye, çözümler üretmeye çalışıyoruz. Raporlar hazırlıyoruz. Sürekli bilinç yaratmaya calışıyoruz. Sektörün önünde çok büyük engellemeler oluyor. Kurallara tamamen uyulsa bile, sektördeki oyuncular projelerini tamamlayana kadar rahat edemiyor.
Kentsel dönüşüm önemli
Süleyman Çetinsaya, (Avrupa Konutları)
Kentsel dönüşüm çok önemli. Kentsel dönüşüm için ciddi adımlar atmalıyız. Bu konuda biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Yapıtğımız sitelerle devleti altyapı yatırımlarından kurtarıyoruz. İnsanları depreme karşı dayanıklı ve nitelikli konutlarla tanıştırıyoruz.
Araplar ev almak için hazır
İbrahim Ekşi, (HEKTAŞ İnşaat)
Yabancıların Türkiye'de mülk sahibi olması için yasal düzenmelerin yapılması şart. Aynı zamanda Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi üyesiyim. 10 binin üzerinde Arap İstanbul'da ev almak için hazır bekliyor. Ama ev almaları yasal açıdan mümkün değil. Alamıyorlar. Biraz kolaylaştırılsa İstanbul'a akın başlar.
Aldığımız arsaları saklıyoruz
Mehmet Okay, (Ant Yapı)
Aldığımız arsaların imar planlarına açılan davalar bizi çok zorluyor. Bir arsa alıyoruz. İlk aldığımızda hiç pürüz yokmuş gibi görünüyor. Aldıktan ancak 5 yıl sonra inşaata başlayabiliyoruz. Kimse dava açmasın diye aldığımız arsaları saklıyoruz. Kimseyi haberdar etmiyoruz.
Fırsatları kaçırıyoruz
Ömer Faruk Çelik, (Sinpaş)
Levent İETT arsası bundan 36 ay önce 1 milyardolar gibi rekor bir fiyatla satılmıştı. davalar açıldı. Satış gerçekleşmedi. Bugün aynı arsa ihaleye çıksa yarı fiyatına satılamaz. Açılan davalar yüzünden fırsatları kaçırıyoruz.
Maliyetler fazla artıyor
İsmet Ergül, (Aktürk Yapı)
İnşaat maliyetlerindeki artış inşaatçıları zorluyor. İnşaat maliyetleri TEFE ve ÜFE'den fazla artıyor. Ayrıca harç ve vergi yükü çok fazla. Bu azaltılmalı.
Mimarlar kalfa olacak
Serdar İnan, (İnanlar İnşaat)
Piyasa koşulları önümüzdeki dönem daha da iyileşecek. Hazırlıkları buna göre yapmak gerekiyor. İmar mevzuatı değişiyor. Yeni mevzuat ile mimarlar inşaat kalfası haline gelcek. İyi projelerde imar ölçüleri esnek olmalı.
Tebernüş Kireçci