11 / 05 / 2024

Konut sektöründe finansman sorunu: Yeni konut projeleri rafta kaldı!

Konut sektöründe finansman sorunu: Yeni konut projeleri rafta kaldı!

Fahiş fiyat artışlarına ve konut sorununa çözüm olması beklenen yeni projelerin ruhsat başvurularında seçim sonrası hareketlenme yaşandı. Fakat kredilere erişim zorluğu sebebiyle alınan inşaat ruhsatları çekmecede beklemeye başladı. İşte ayrıntılar...



Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; Artaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, İstanbul’da çok fazla nitelikli konut ihtiyacı olduğunun altını çizdi ve depremin, en büyük gerçek olduğuna ve bu doğrultuda hızlıca hareket etmek gerektiğine dikkat çekti. 

Konut sektöründe finansman sorunu: Yeni konut projeleri rafta kaldı!

Açıklamasında "Vatandaşımızın, nitelikli, depreme dayanıklı sağlam yapılarda oturmasını sağlamamız gerekiyor.

İstanbul’da âtıl, yarım kalmış ya da hukuki süreçlere takılmış belki 100 bin konut var. Bu konutları, hızlı bir çalışmayla sisteme dahil edip, kullanıma açmamız gerekiyor" ifadelerine yer veren Süleyman Çetinsaya, devlet tarafından yalnızca atıl haldeki konutların yeniden hayata geçirilmesi için katkı sağlansa ortaya 100 bin yeni konut arzı çıkacağının altını çizdi. 

Çetinsaya "Bizim şu anda sıfırdan konut üretme maliyetlerimiz çok yüksek seviyelerde. Devlet arsayı geliştirip, makul fiyatlarla bize satarsa ve ‘inşaatı sen yap, ilk evi olana satacaksın’ derse ben bunu yaparım" dedi ve kalite standartlarını da devletin belirleyebileceğini, arsayı uygun fiyatlı verebileceğini söyledi. Çetinsaya, "Biz de bu doğrultuda projeler üretelim. Özellikle belirtmek istiyorum, bizim lüks konut üretmek gibi bir derdimiz olmamalı" diyerek açıklamasını tamamladı.

Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, finansman zorluğunun altını çizerek, "Müteahhitlerin konut stoğu var ancak krediler açılmadığı için burada tıkanma var. Tüketicinin de 10 kredisinden sadece bir tanesi onaylanıyor. Satışın hızı yavaş" açıklamasında bulundu ve müteahhitlerin de projelerde finansmana erişimde zorluk yaşadıklarını dile getirdi. 

Konut sektöründe finansman sorunu: Yeni konut projeleri rafta kaldı!

Abdülkadir Akkuş, söz konusu açıklamasında "Yüzde 30-40’la bile kredi almaya razıyız ancak bankalardan krediye erişim zor. Sektör bir çıkmazda. Tüketici de alamıyor" ifadelerine yer verdi ve sektörün iki tarafta alamayınca tıkandığını dile getirdi. 

Seçimin ardından ruhsatlarda bir hareketlilik yaşandığını vurgulayan Akkuş, konuya ilişkin açıklamasını "Ruhsat alma süresi 6 ay, aldıktan 6 ay sonra inşaatlar hızlanır. Ancak uygun ortamı bekleyenler, ruhsatı alıp bir kenara koyuyor. Beş yıl içinde başlaması gerekiyor. Konut satışlarını artırmak için faizler düşmeli" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Konut sektöründe finansman sorunu: Yeni konut projeleri rafta kaldı!

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, inşaat maliyetlerindeki yükselişe dikkat çekerek, "Ancak asıl konu, satışların ciddi manada düşmüş olması. Bu şekilde belirli bir süre daha gidecek gibi görünüyor. Müteahhitler de projelerini hazırlayıp piyasanın açılmasını bekliyorlar. Yarım kalan inşaatlar da sat-yapçılardan kaynaklanıyor" dedi ve en önemli konunun öz kaynak yetersizliği olduğunu belirtti.

Bahadır, söz konusu açıklamasını "Bankaların müteahhitlere de kaynak sağlamaması, hem inşaatların yarım kalmasına, hem de ruhsat alıp inşaata başlamamalarına neden oluyor" diyerek tamamladı. 

Aremas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan da konut projesi geliştirme noktasında iki unsur bulunduğuna, bunların birinin proje finansman, ikincisinin banka ya da geçici finansmanı, satışlardan elde edilecek gelirle karşılayabilmek olduğuna vurgu yaptı. Vedat Arslan, konuya ilişkin "Şu an, içinde bulunduğumuz dönemde krediye ve finansmana erişim neredeyse sıfırlanmış durumda.

Konut alıcısının da konut kredisine erişim çok kısıtlı, faiz oranları çok yüksek. Hem yerli hem yabancı anlamında satışlar yavaşlamış durumda. Bu da geliştiricilerin, kısa vadede aslında üretimi sürdürebilmeleri açısından sıkıntıya girebileceklerini ortaya koyuyor" değerlendirmesinde bulundu ve bugün bakıldığında sıkıntı yaşanan bir proje olmadığını dile getirdi. 

Arslan, "Ancak bunun ana sebeplerinden biri çoğu projenin geçtiğimiz bir - iki yıllık periyotta satışlara başlamış olması ve finansmanlarının o tarihte hazır olması diyebiliriz. Aslında 2022’de gerek satışlarda, gerekse krediye erişim hareketliydi. Bugün rüzgar tersine dönmüş durumda" açıklamasını yaparak, "Özellikle konut alıcılarının krediye erişim sorununun devam etmesiyle, yıl sonuna doğru sıkıntıya düşme potansiyeli olan inşaat projelerinden bahsetmeye başlayabiliriz" şeklinde konuştu. 

65 yaş aylığı yeni zamla kaç TL oldu? Yaşlılık maaşı alacaklar dikkat! Tek tek rakamlar belli oldu!

Bim'de 1 kg Çaykur çay 79 TL'ye, sızma zeytinyağı 64 TL'ye, tost peyniri 175 TL'ye düştü!

Son dakika! Euro 31 TL'yi gördü! 


Geri Dön