27 / 11 / 2024

Konut sektörünün hedefi 15 milyar dolar!

Konut sektörünün hedefi 15 milyar dolar!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nin (KONUTDER); Cityscape'in bilgi ortaklığı ile Çırağan'da düzenlediği "Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması", sektör temsilcileri hedeflerini anlattı. İşte ayrıntılar...




Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nin (KONUTDER); Cityscape'in bilgi ortaklığı ile Çırağan'da düzenlediği "Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması" başladı. 

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Türkiye'de her yıl 10 milyar dolarlık konut satışı mümkün. Şu anda bunun yarısı düzeyindeyiz. Yabancılara satış bu açıdan çok önemli. Bu toplantıların nedeni de bu. Arkasından Azerbaycan, Kazakistan, Rusya ve Çinli yatırımcılarla alıcılarla buluşma düzenleyeceğiz" dedi. 


Ömer Faruk Çelik, KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur ve Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Hasan Rahvalı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, sektörün yabancıya satış konusundaki hedeflerini anlattı. 


DEİK, İTO, MÜSİAD ve TİM'in destekleriyle gerçekleşen; Katar, Kuveyt, Dubai, Suudi Arabistan gibi körfez ülkelerinden 50'yi aşkın yabancı yatırımcı ve aracılık şirketinin katıldığı buluşma hakkında bilgi veren Çelik, "2012'de yürürlüğe giren mütekabiliyet yasasının ardından, sektöre yabancı yatırımcılar 4.5 milyar dolarlık katkı sağladı. Bu rakam Türkiye'nin yıllık konut satışının hala yüzde 2'si seviyelerinde. Yıllık konut satışı 500 ila 550 bin adet düzeyinde. Bunun yüzde 10'u, bir diğer ifadeyle 50-55 bin adedi, yabancıya satışta ciro rakamım 15-20 milyar dolara çıkarabiliriz. Bu hiç zor değil. Bu seviyelere çıkardığımızda yabancıya konut satışından bahsedebiliriz ki daha alınacak çok yolumuz var. 

Türkiye'de 81 ülkeye konut satılmış. Etrafımızda sorunsuz ülke yok. Dışarıda müşteri var. İspanya 2.5 milyon konut sattı yabancılara. Biz de minimum 40 bin konut satabilmeliyiz" dedi. 


En çok yatırım Körfez'den geldi Sektörün büyümesini engelleyecek kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini ifade eden Çelik, "Döviz kazandırıcı hizmet yapıyoruz. Bu durumun dikkate alınmasıyla sektör daha canlı ve dinamik hale gelir. Son beş yılda ciddi yol kat ettik" diye konuştu. 


Son iki yılda en çok yatırım Körfez'den geldiği için konut sektörü öncelikle bu bölgeden yatırımcüarla buluştu. Suudi Arabistan, Türkiye'de konut yatırımını en çok tercih eden ülke. Bu ülkeyi Kuveyt, Katar izliyor. Çelik, buradan iyi sonuç alınırsa, Türki Cumhuriyetler, Çin ve Rus yatırımcılar ile ardından Avrupalı alıcılarla buluşma gerçekleştireceklerini söyledi.


Türkiye'ye yatırım kazandırıyor 


Konut yatırımında Türkiye, en çok kazandıran ülkelerden biri. 2014'ün Ocak ayından 2015'in Ağustos'una kadar olan dönemde evlerin satış fiyatı ortalama %27, kiralık evlerin fiyatı ise %24 arttı. Bu yılki fiyat artışı yüzde 17 dolayında. Sektörün araştırmalarına göre konut yatırımı ikinci en karlı yatırım. Çelik, "Bu şartlar altında konut fiyatlarında artış devam eder. Kur yükselişi maliyetleri artırıyor. Arsa sıkıntısı arttıkça fiyatı da artıyor. Bağdat Caddesinde arsa fiyatı maliyetin yüzde 80-85'ine ulaşıyor" dedi. 


Yabancı alıcıların yüzde 15'i oturmak için değil, yatırım için alıyor. İstanbul konut yatırımında Avrupa'da en çok tercih edilen 3'üncü, dünyada ise 5'inci şehir. İstanbul, bu yıl ilk kez yabancılara en çok konut satılan il oldu. Yatırımcılar için cazibe merkezi olmayı devam ediyor. Bu yıl öne çıkan bir başka il de Trabzon oldu. Yabancılar bu ilde 900 konut satın aldı.



Dünya





Geri Dön