Konut sektörünün başı kayıt dışı konaklamalarla dertte! Günlük kiralık evlerin ekonomiye zararı 10 milyar lirayı aştı
Turist sayısında yüzde 24 artış olmasına rağmen, konaklamaların yüzde 19'unun kiralık evlerde yapılması konut sektörünü olumsuz etkilerken, ekonomiye zararı yıllık 10 milyar lirayı aştı...
POYD Bodrum Temsilcisi ve Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, turistlerin konaklama maliyetlerini düşürmek için AirBnb ve benzeri uygulamalardan yaptıkları haftalık ve günlük kiralamaların Türkiye ekonomisine yıllık zararının 10 milyar liranın üstünde olduğunu söyledi.
YILLIK ZARAR 10 MİLYON LİRAYI AŞTI!
POYD Bodrum Temsilcisi ve Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, ülkemize gelen turist sayısında yüzde 24'e varan bir artış yaşanmasına rağmen bu konaklamaların yüzde 19'un kiralık evlerde yapıldığına dikkat çekti.
Yiğit Girgin, Vergisiz ve kayıt dışı konaklamanın önünü açan bu tarz uygulamaların güvenlik açığı da oluşturduğuna vurgu yaptı. Bu durumun vergiye ve ciddi bakanlık regülasyonlarına tabi olan oteller için haksız bir rekabet ortamı doğurduğunun da altını çizdi.
BODRUM'DA KİRA FİYATLARI YÜKSELDİ!
Günlük ve haftalık kiralamaların Bodrumdaki genel kira fiyatlarını da yükselttiğini belirten Yiğit Girgin Bodrumda birçok konutun kısa süreli kiralama sistemine dönüşmesiyle birlikte şehirde uzun süreli kiralanan konutların arzının azaldığını söyledi.
Bu durum karşısında farklı sektörlerde çalışan ve hayatlarını kirada sürdüren kesimin yaşamsal faaliyetleri de olumsuz etkilendiğini söyleyen Girgin; '' Hayat pahalılığının yanına yüksek ev kiraları da eklendi. Çünkü kiralanabilir evlerin sayısı azaldı.
Azalınca da kiralanacak evlerin fiyatlarında ciddi artışlar oldu. Bu nedenle şehirde çalışanların konaklama sorunları oluştu ve iş gücü anlamında çalıştıkları sektöre zarar veren bir durum meydana geldi” dedi.
KAYIT DIŞI KONAKLAMALAR SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR!
Girgin, Bodurm'daki ikinci el konutların ve villaların kayıtsız şekilde kiralanmasının sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.
Yiğit Girgin yüksek getiri nedeniyle birçok ev sahibinin aylık kira yerine evini bu tarz uygulamalar üzerinden kiraya vermeyi tercih ettiğini belirtti.
Kiralık tatil evleri, villa turizmi, Airbnb uygulaması gibi nedenlerle kayıt dışı ekonomi oluştu. AirBnb ve benzeri uygulamalardan yaptıkları haftalık ve günlük kiralamaların Türkiye ekonomisine yıllık zararının 10 milyar liranın üstünde olduğu açıklandı.
Başta otelcilik sektörü olmak üzere diğer yatırımcıların olumsuz etkilendiğini söyleyen Girgin ''Yatırımlarının karşılığını alamıyor. Bunun mutlaka bir denetimi olmalı; bu iş kayıt altına alınarak vergilendirilmeli. Hazine ve Maliye Bakanlığı, AirBnb gibi uygulamaları çok sıkı takip etmeli. Oteller bunlardan etkileniyor. Maalesef artan giderleri karşılayamayan işletmeler personel çıkarmaya da başladı” dedi.
Menteşe Belediyesi, Muğla'da 2 arsa satacak! Yazlık bölgelerde arsa arayanlar dikkat!
|