Konut sigortasının genel şartları neler?
Konut sigortası geniş poliçe kapsamı sebebi ile konut sigortası evlerini güvence altına almak isteyen vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Peki konut sigortası neleri kapsıyor? İşte konut sigortası ile ilgili merak edilen her şey...
Konut sigortasıyla bir evde yaşanacak tüm olumsuzlukların önüne geçilebiliyor. Ülkemizde en çok yaptırılan sigorta türlerinin de başında konut sigortası bulunuyor.
Son zamanlarda konut sigortası vatandaşların merak edip araştırdığı bir konu haline geldi. Ülkemizde peş peşe meydana gelen depremler konut sigortasına olan ilgiyi de artırıyor.
Konut sigortası yaptırırken sigorta kapsamında hangi durumların olduğu ve olmadığı poliçede belirtilmekte. Konut sigortası ile sigorta poliçesi dahilinde, teminat altına alınan risklerin yaşanması durumunda poliçedeki adresteki bina, konut ve eşyanın uğrayacağı maddi zararlar poliçede bulunan genel ve özel şartlardaki hükümler kapsamında karşılanmakta.
Konut sigortası genel şartları!
Konut sigortasında genel şartları her sigorta şirketi için aynı fakat özel şartlar, sigorta yapan şirketlere göre değişebiliyor.
Tüm sigortalar da olduğu gibi konut sigortalarında da poliçe kapsamında olan durumlar ve olmayan durumlar, özel ve genel şartlar yer almaktadır.
Konut sigortası genel şartlar bölümünde sigorta bedelinin kapsamı da belirtilmekte. Aynı zamanda genel şartlarda bina sigorta bedeli ve eşya sigorta bedeline ilişkin düzenlemelere de yer verilir.
Konut sigortasının kapsadığı durumlar!
- Hırsızlık
- Yangın, sel, su baskını, fırtına
- Yer kayması
- Kara taşıtları çarpması
- Terör
- Deniz taşıtları çarpması
- Dumanın vereceği zararlar
- Kar ağırlığı
- Yakıt sızması şeklinde belirtilir.
Genel şartlara göre, sahip olunan sigortanın karşılamadığı durumlar ise şu şekilde:
1- Savaş ve savaşın neden olduğu her türlü olay, istila, yabancı düşman hareketleri, iç savaş, isyan, ihtilal, ayaklanma ve bunların getirdiği askeri hareketler sebebiyle meydana gelen tüm hasarlar.
2- Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer atıklardan oluşan bütün zararlar. Radyasyonların veya radyo-aktivite bulaşmalarının sonucunda gerçekleşen askeri ve inzibati önlemlerin sebep olduğu bütün hasarlar.
3- Kamu otoritesi tarafından sigortalı varlıklar üzerinde yapılacak tasarruflar sebebiyle oluşan tüm hasarlar.
4- Sigortalı varlıkların -yangın haricinde- kendi kusurlarından veya kendi bünyelerinde yaşanan bozulmalar sebebiyle uğradıkları zararlar.
5- Sigortalı varlıkların -yine yangın haricinde- işlenmek üzere veya başka bir sebeple ateşe tutulmasından, ateş bulunan bir yere atılmasından kaynaklanan veya ısıtma, aydınlatma, ütüleme aletleri, lamba, sigara, mum ve benzeri şeylerle temasından doğan hasarlar.
6- Elektrikle çalışan her türlü motor, elektronik alet, cihaz, tesisat ve kordonlarının kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışları sebebiyle oluşan hasarlar.
7- Alçak basınç nedeniyle kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması, benzeri şekilde deformasyonu, yıpranması, santrifüj kuvvetler ve mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihaz ya da motorlarda yaşanan tüm zararlar.
ALARM İNDİRİMİ
Sigortalanacak olan konutta çalışır durumda olan alarm sisteminin olması durumunda sigorta şirketinden prim indirimi istenebilir. Alarm ile hırsızlığa karşı koruma alınmasından ötürü sigorta şirketlerinden bazılarında indirim uygulanabiliyor.
HASARSIZLIK İNDİRİMİ
Konut sigortasında hasarsızlık indirimide gerçerli sebepler arasında sayılıyor. Geçmiş yıllarda konuta ilişkin sigorta şirketine herhangi bir hasar belirtilmemiş ise yenilenen poliçelere hasarsızlık indirimi uygulanıyor. Sigorta şirketlerinin belirlediği hasarsızlık indirimi ile birlikte poliçenin primlerinde düşüş meydana gelebiliyor.
EK TEMİNATLAR NELER?
Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri ve kötü niyetli hareketler: Bu tür hareketlerin sebep olacağı hasarları güvenceliyor. Her bir hasarda, hasar bedelinin yüzde 5'i oranında muafiyet bulunuyor.
Cam kırılması, ferdi kaza, yardım hizmetleri, dahili su, araç çarpması, duman, kira kaybı, enkaz kaldırma gibi ek teminatlar yer alıyor.
Konut sigortası yaptırırken dikkat!
Pınar Demircan/Emlakkulisi.com