Konut sigortasının karşıladığı ve karşılamadığı hasarlar!
Çoğu vatandaş yıllarca sigortaların gereksiz olduğunu düşündü. Birçok kişi evini sigortalatmadı. Ancak konut sigortası birçok zarar ve hasara karşı evinizi güvenceye alıyor. İşte konut sigortasıyla ilgili detaylar...
Çoğu vatandaş yıllarca sigortaların gereksiz olduğunu düşündü. Birçok kişi evini sigortalatmadı. Ancak konut sigortası birçok zarar ve hasara karşı evinizi güvenceye alıyor. Peki konut sigortasının karşıladığı ve karşılamadığı zararlar ne?
Konut sigortası bir evde meydana gelebilecek birçok olumsuzluk sonrasındaki hasarları ve zrarı güvence altına alır.
Türkiye genelinde konutlardan yüzde 22'si konut sigortası bulunuyor. Doğal afetler, kazalar, hastalıklar bize gösterdi ki maliyet olarak görülen sigorta, aslında evlerimizi birçok hasardan koruyor.
Türkiye genelinde, DASK oranı yüzde 41, konut sigortası oranı yüzde 22, iş yeri sigortalılık oranı ise yüzde 37’den biraz daha düşük olduğu belirtildi.
Konut sigortasını yaptıranlar sadece konutta yaşanabilecek hasarların teminat altına alındığını düşünebilir. Ancak bunun yanı sıra birçok ek teminat da bulunuyor.
Evlerde yaşanabilecek hasarlarda 20 bin Türk Lirası maliyetli harcama, 250-300 TL bedelle yaptırılan konut sigortasıyla giderilebilir.
Konut sigortası hangi hasarları karşılar?
- Hırsızlık
- Yangın, sel, su baskını, fırtına
- Yer kayması
- Kara taşıtları çarpması
- Terör
- Deniz taşıtları çarpması
- Dumanın vereceği zararlar
- Kar ağırlığı
- Yakıt sızması şeklinde belirtilir.
Konut sigortası bu hasarları karşılamıyor
Genel şartlara göre, sahip olunan sigortanın teminat altına almadığı hasarlar şöyle:
1- Savaş ve savaşın neden olduğu her türlü olay, istila, yabancı düşman hareketleri, iç savaş, isyan, ihtilal, ayaklanma ve bunların getirdiği askeri hareketler sebebiyle ortaya çıkan durumlar.
2- Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer atıklardan oluşan bütün zararlar. Radyasyonların veya radyo-aktivite bulaşmalarının sonucunda gerçekleşen askeri ve inzibati tedbirlerin ortaya çıkardığı durumlar.
3- Kamu otoritesi tarafından sigortalı varlıklar üzerinde yapılacak tasarruflar nedeniye meydana gelen tüm zararlar.
4- Sigortalı varlıkların -yangın haricinde- kendi kusurlarından veya kendi bünyelerinde yaşanan bozulmalar sebebiyle yaşanan hasarlar.
5- Sigortalı varlıkların -yine yangın haricinde- işlenmek üzere veya başka bir sebeple ateşe tutulmasından, ateş bulunan bir yere atılmasından kaynaklanan veya ısıtma, aydınlatma, ütüleme aletleri, lamba, sigara, mum ve benzeri şeylerle temas etmesi sebebiyle meydana gelen zararlar.
6- Elektrikle çalışan her türlü motor, elektronik alet, cihaz, tesisat ve kordonlarının kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışları dolayısıyla yaşanan zararlar.
7- Alçak basınç nedeniyle kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması, benzeri şekilde deformasyonu, yıpranması, santrifüj kuvvetler ve mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihaz ya da motorlardaki hasarlar.
Deprem uzmanlarından DASK açıklaması!
Pınar Demircan/Emlakkulisi.com