23 / 12 / 2024

Konut sigortası hangi zararları karşılamaz?

Konut sigortası hangi zararları karşılamaz?

Konut sigortası sadece konutu değil konut içindeki eşyaları da güvenceye aldığı için vatandaşlar tarafından çok tercih ediliyor. Peki konut sigortası hangi zararları karşılamaz? İşte konut sigortasının karşılamadığı hasarlar...



Konut sigortası bir konutta yaşanabilecek birçok olumsuzluğun engellenmesini sağlayabiliyor. Bundan dolayı da konut sigortası, Türkiye'de en çok tercih edilen ve yaptırılan sigorta türlerinin başında geliyor. 

Konut sigortası yaptırırken sigortanın hangi durumları karşılayıp karşılamadığı merak edilmekte. Konut sigortasının bu kapsamda kapsadığı ve kapsamadığı durumlar sigorta poliçesinde belirtilir.

Konut sigortası sadece konutu değil konutun içindeki eşyaları da güvenceye alıyor. Evdeki televizyondan buzdolabına, kasa içindeki ziynet eşyalarından su tesisatındaki sorunlara kadar bir evde yaşanabilecek tüm sorunlar konut sigortası sayesinde giderilebiliyor.

Konut sigortasıyla, hırsızlık, yangın, deprem, su baskını gibi sorunların yanı sıra ek teminatların da poliçeye dahil edilmesiyle birlikte konutta yaşanabilecek bütün hasarlar teminat altına alınabiliyor. Sigortada, teminatların kapsamı genişletilebiliyor. 

Genel şartlara göre, sahip olunan sigortanın karşılamadığı hasarlar şöyle: 
 
1- Savaş ve savaşın neden olduğu her türlü olay, istila, yabancı düşman hareketleri, iç savaş, isyan, ihtilal, ayaklanma ve bunların getirdiği askeri hareketler nedeniyle yaşanan zararlar. 

2- Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer atıklardan oluşan bütün zararlar. Radyasyonların veya radyo-aktivite bulaşmalarının sonucunda gerçekleşen askeri ve inzibati önlemlerin sebep olduğu durumlar. 

3- Kamu otoritesi tarafından sigortalı varlıklar üzerinde yapılacak tasarruflar dolayısıyla meydana gelen bütün hasarlar.

4- Sigortalı varlıkların -yangın haricinde- kendi kusurlarından veya kendi bünyelerinde yaşanan bozulmalar nedeniyle meydana gelen zararlar.

5- Sigortalı varlıkların -yine yangın haricinde- işlenmek üzere veya başka bir sebeple ateşe tutulmasından, ateş bulunan bir yere atılmasından kaynaklanan veya ısıtma, aydınlatma, ütüleme aletleri, lamba, sigara, mum ve benzeri şeylerle temas etmesi sebebiyle meydana gelen zararlar.

6- Elektrikle çalışan her türlü motor, elektronik alet, cihaz, tesisat ve kordonlarının kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışları dolayısıyla yaşanan zararlar. 

7- Alçak basınç nedeniyle kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması, benzeri şekilde deformasyonu, yıpranması, santrifüj kuvvetler ve mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihaz ya da motorlardaki hasarlar.

Konut sigortası fiyatı ne kadar? 

Burada yine otomobil-ev karşılaştırması yapılıyor. Orta hâlli bir otomobile yılda sadece kasko ve zorunlu trafik sigortası olmak üzere yaklaşık 2 bin TL ödeniyor. Konut sigortası ise bunun 10’da biri kadar. Konut ve otomobilin hem maddi hem manevi değeri karşılaştırıldığında karar vermek daha kolay hale gelecektir. 

Konut sigortasında ev sahibi olmak da şart değil. Çünkü, eve hırsız girdiğinde evin sahibi olmanıza dikkat etmiyor. Bir elektrik kontağı, su baskını, su sızıntısı gibi hasarlarda da evin sahibi olmuş olmamış pek önemli sayılmıyor. Bu gibi talihsiz durumlarla karşı karşıya kalındığında komşunun gördüğü hasarı da karşılamak  zorunlu oluyor. Kiracı dahi olsanız. 

Konut sigortası hangi hasarları karşılıyor?


Geri Dön