22 / 12 / 2024

Konut sigortası hangi zararları karşılıyor?

Konut sigortası hangi zararları karşılıyor?

Konut sigortası sadece konutu değil konut içindeki eşyaları da güvenceye alması sebebiyle tercih ediliyor. Peki konut sigortası hangi zararları karşılıyor? Konut sigortasında şartlar neler? İşte merak edilenler...



Konut sigortası bir evde meydana gelebilecek birçok olumsuzluğu engelliyor. Konut sigortasında ilk önce dikkat edilmesi gerekilen detay poliçedir. Sigorta poliçesinde, konut sigortasının kapsayıp kapsamadığı zararlar detaylı olarak belirtilir. 

Sigorta Birliği verilerine göre, evleri hırsızlıktan su baskınına kadar teminat altına alan konut sigortasına talep çok az oluyor. Verilere göre; konutların sadece yüzde 22’si sigortalı durumda.

Peki konut sigortası neden önemli? Konut sigortası hangi zararları karşılıyor? Konut sigortasında şartlar neler?

Konut sigortasıyla, hırsızlık, yangın, deprem, su baskını gibi zararlar güvence altına alınabiliyor. Bunun yanı sıra konuttaki eşyalar da sigortalanabiliyor. Konut sigortasıyla bu şekilde yaşanacak olumsuz olaylar teminat altına alınıyor. 

Geniş poliçe kapsamı sebebi ile konut sigortası evlerini güvence altına almak isteyen vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Evde bulunan televizyondan buzdolabına, kasa içindeki ziynet eşyalarından su tesisatındaki probleme kadar bir evde bulunan tüm aksaklıklar konut sigortası yaptırılarak güvence edilebiliyor. 

Peki konut sigortasıyla neler teminat altına alınıyor?

Konut sigortası yaptırıp hırsızlık, yangın, deprem, su baskını gibi sorunların yanında ek teminatların da poliçede olmasıyla beraber konutta meydana gelebilecek tüm sorunlar karşılanabiliyor. Ek teminatların da eklenebildiği konut sigortasıyla riskler en aza indirgeniyor. 

EK TEMİNATLAR NELER?

Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri ve kötü niyetli hareketler: Bu tür hareketlerin ortaya çıkaracağı zararları teminat altına alıyor. Her bir zararda, hasar bedelinin yüzde 5'i oranında muafiyet bulunuyor. 

Cam kırılması

Bu teminat sabit ve dik durumda takılı olan cam ile aynaların kırılması sonucunda oluşabilecek zararları güvence eder.

Ferdi kaza

Sigortalının riziko adresinde poliçe kapsamı çerçevesinde gerçekleşecek bir kaza sonucunda vefat etmesi halinde lehdarına, sürekli olarak sakat kalması durumunda kendisine poliçede belirtilen limitler ve genel şartlara bağlı şekilde tazminat ödemesi yapılır. 

Hırsızlık

Hırsızlık sonucu çalınan eşyaları ve hırsızın bina veya eşyalara vereceği hasarları güvence altına alır. 

Yardım hizmetleri

Su tesisatı, elektrik, çilingir, cam ve benzeri tamir işleri ile acil servis ve irtibat hizmetleri sunar.

Dahili su

Su tesisatının patlaması, taşması, sızması, tıkanması, kırılması ve donması sonucu evde oluşan zararlar ile muslukların açık unutulması gibi olaylarda oluşan zararları karşılar. 

Araç çarpması

Kara ve hava taşıtlarının sigortalı konuta çarpması sonucunda yaşanacak zararları güvence eder. 

Duman

Bir boru veya menfezle bacaya bağlanmış, ısıtma ve pişirme cihazlarının kusurlu şekilde çalışmasından dolayı çıkan dumanın sebep olduğu hasarları teminat altına alır. 

Yangın mali mesuliyet ve kira kaybı

Sigortalının, kiracının ve mal sahibinin sorumluluklarından ortaya çıkan bir hasar sonucunda birbirlerine karşı verebilecekleri zararları güvence eder. 

Enkaz kaldırma

Hasar sonucu oluşan yıkıntının taşınma masraflarını güvenceler. 

Alternatif ikametgah değişikliği masrafları

Bir hasar sonucu sigortalı konutun kullanılamaz hale gelmesi halinde, hasarlı konutun tamiri ve yeniden inşası sürerken kullanılan diğer konutun kullanma maliyeti poliçede belirtilmiş teminat ve limiti dahilinde ödenir. 

Konut sigortası hangi zararları karşılıyor?

Konut sigortasında karşılanan zararlar genel şartlarda belirlenir. Bunun yanı sıra ek teminatlar eklenebiliyor. 

Genel şartlar her sigorta şirketi için aynıdır fakat özel şartlar, sigorta yapan şirketler arasında değişiyor.

Konut sigortası şu hasarları karşılar: 

- Hırsızlık

- Yangın, sel, su baskını, fırtına

- Yer kayması

- Kara taşıtları çarpması

- Terör

- Deniz taşıtları çarpması

- Dumanın vereceği zararlar

- Kar ağırlığı

- Yakıt sızması şeklinde belirtilir. 

Konut sigortası çok mu pahalı?

 Orta hâlli bir otomobile yılda sadece kasko ve zorunlu trafik sigortası olmak üzere yaklaşık 2 bin TL ödeme yapılıyor. Konut sigortası tutarı ise bunun 10’da biri kadar. 

Konut kredisi borcu olanlar dikkat!

 


Geri Dön