06 / 05 / 2024

Konut sitelerinde bütçe disiplini!

Konut sitelerinde bütçe disiplini!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " konut sitelerinde bütçe disiplini " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Sitelerde; mevzuattan, ihtiyaçtan, beklentilerden, imaj korumadan kaynaklanan bazı hizmet ihtiyaçları olur: Güvenlik, temizlik, bakım, yenileme, yineleme, imalat vs… 


Tüm bu hizmetlerde üç temel girdi olur: Enerji-emek-malzeme. İşte bunlar giderleri oluşturur.  Bu giderler malikler arasında, yönetim planında belirtilen esaslar çerçevesinde eşit veya arsa payı oranında  paylaştırılarak karşılanır. Bu paylaşım işletme projesi adı altında tahmini-denk bütçe ile hazırlanır, kurula onaylatılır ve maliklere tebliğ edilir.


Böylece sitenin geliri sabit, gideri tahmini ancak toplamda denk özellikli bir bütçesi oluşur. Dernek, kooperatif, şirket gibi organizasyonlarla sitenin bütçesini karşılaştırmamak hatta karıştırmamak gerekir. Bütçe kalemleri arasında geçiş yetkisi, verginin az ödenmesi için mali çabalar, daha fazla kazanmak için finans uygulamaları, kredi arayışları, değerli kağıt kullanımı site yönetimlerinde başvurulacak veya söz konusu olabilecek argümanlar veya planlanacak işler değildir.


Sitelerde, bütçe disiplini; yönetim becerisinin ve mevzuata hakimiyetin sonucunda site yönetim disiplini ve yaşam kültürünün ürünü olarak ortaya çıkar.


Site bütçe disiplini, kat malikler kurulunun teveccühü ile seçilmişlik sonrasında vekillik müessesesini dürüst ve şeffaf olarak işletmek, asgari ayda bir gider ve gelirleri askıya çıkarmak, haftada bir beş çayında hizmetler hakkında maliklerden beklentilerini, eleştirilerini alırken gelir-giderler hakkında bilgi vermektir.

Yoksa, bir avukat, bir mali müşavir hatta denetim firması üzerinden yalnızca mevzuat ve evrak ile toplantılar yapıp, imzalar alıp hakimin müdahalesine hazırlık yapmak değildir. 


Siteler,  menfaatler için bir sözleşme ile bir araya gelmiş kişilerin iradeleri  ile  değil, aynı yönetim planı altındaki  parsel üzerinde bağımsız bölüm sahibi olma aynilik hakkından dolayı, kanunda belirtilmiş  ödevleri yerine getirecek olan malikler birliğinin karalarına göre  yönetilir.


Bu birlik mevzuat ve yönetmeliklerde söz konusu olan bütçe disiplininden ziyade hakkaniyet ve samimiyetle, dürüstlük bekler, çünkü işin içinde komşuluk vardır. Komşuya seslenilir de bağırılmaz, komşu yemeğe davet edilir de avukatlık bürosuna çağrılmaz, komşuya nişan davetiyesi ulaştırılır da mahkeme veya  icra ihbarı gönderilmez.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERIDANISMANICV.pdf 


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Konut sitelerinde komşuluğun önemi!




Geri Dön