29 / 04 / 2024

Konut sitelerinde dışardan denetçi seçilebilir mi?

Konut sitelerinde dışardan denetçi seçilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde konut sitelerinde dışardan denetçi seçilip seçilemeyeceğini kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde konut sitelerinde dışardan denetçi seçilip seçilemeyeceğini ve kimlerin denetçi olabileceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Yazlık evimin tapusu eşimin üzerine. Ben sitede denetçi olmak istedim fakat ev eşimin üzerine olduğu için denetçi yapılmadım. Bazı kişiler, ‘eşin sana vekaletname verirse önünde engel yok, olabilirsin’ diyor. Bu konuda sizin görüşünüz nedir?" sorusunu yöneltti.

Konut sitelerinde dışardan denetçi seçilebilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Bu mektubu yeni aldım ama ben bu konuya dair daha önce başka bir okuyucuma bir yanıt vermiştim. Daha önce açıklama yapmışsam bile yeni bir yıla girdiğimiz şu günlerde, bu ay içinde pek çok kat malikleri toplantısı yapılacağı için bir kere daha yanıtlamakta mahzur görmüyorum. Bizim mevzuatımıza göre yönetici kat malikleri dışından seçilebilir ama denetçi kat malikleri arasından seçilecektir.

Dışarıdan denetçi olunmaz. Dolayısı ile vekalet alınarak da denetçi olunamaz. Zaten vekalet konusunda hatırlatmak istediğim bir husus var. Denetçilik dışında, bir kimse vekalet alır da bir iş veya işlem yaparsa kendi adına yapmış olmaz, vekili olduğu kişi adına yapar. Dolayısı ile vekalet alarak denetçi olunması halinde de vekili olunan kişi adına bu iş yapılmış olabilecekti. Ancak bazı kişilerce okuyucuma önerilen şey ‘sen vekil ol, böylece denetçilik imkanına sahip olursun’ şeklindedir ki işin yasası gereği bu dahi mümkün değildir.

Konut sitelerinde dışardan denetçi seçilebilir mi?

*****

Peki ne olur? Okuyucumun kat maliki eşi denetçi olursa, okuyucum kendisine yardım edebilir. Ancak görev ve sorumluluk kat maliki olan eştedir. Unutulmasın ki yetki ve sorumluluk paralel gider. Yani birine yetki verildiğinde sorumluluğunu da taşır. Yetkin var ama sorumluluğun olmayacak diye bir görev tanımı yoktur.

Elbirliği tapusu hisseli tapuya nasıl çevrilir?

Binaların teras katlarında değişiklik yapılırken onay gerekir mi?


Geri Dön