22 / 11 / 2024
fuzul

Konut sitelerinde fahiş aidat krizi!

Konut sitelerinde fahiş aidat krizi!

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, fahiş aidatlara dava açılabileceğine dikkat çekerek, "İlgili kararın iptali için, kararı öğrendikten sonraki 1 ay içerisinde veya her halükarda 6 ayda ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde dava açmak gerekir" dedi.




Yüksel, site yönetiminin bir şirkete devredilmesi durumunda yönetici şirketin değişmesi için kat maliklerinin 5'te 4 çoğunluğunun gerekli olduğuna vurgu yaparak, sözlerine şu şekilde devam etti: 

"Toplantıda itirazlar kabul edilmezse yüksek aidatlara izin veren yönetim planına veya kat malikleri kurulu kararına karşı dava açılabilir. Bu kapsamda ilgili kararın iptali için kararı öğrendikten sonraki 1 ay içerisinde veya her halükarda 6 ayda ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde dava açmak gerekir. Ancak toplantıya katılıp da olumlu oy kullanan kat maliki bu davayı açma hakkına sahip değildir."

Konut sitelerinde fahiş aidat krizi!

- "Zamlar giderlerin artışına göre belirlenmeli"

Ali Yüksel, site ve apartman giderlerinden bazı istisnalar hariç bütün sakinlerin eşit oranda sorumlu olduğunun altını çizerek, "Bir kişi kendi evinin daha küçük olduğunu ileri sürerek bu giderlere daha az katılması gerektiğini ileri süremez. Ancak ortak yerlerin bakımı, korunması, güçlendirilmesi, onarılması için yapılan giderler ve yönetici aylığına ilişkin ödemeler arsa payları oranında katlanır. Zamlar da bu giderlerin artışına göre belirlenir." şeklinde konuştu.

Aidat borcunun kural olarak kiraya verene ait olduğuna fakat sözleşmeye getirilen düzenlemelerle kiracıdan talep edildiğine vurgu yapan Yüksel, "Aidatlara yapılacak zamlar için kirayı geçmeme dışında yasal bir sınır yok. Genellikle enflasyon, asgari ücret artış oranı ya da yönetimce belirlenen farklı bir rakama göre güncelleniyor" ifadelerini kullandı. 

Yüksel, her kat malikinin arsa payı oranı dikakate alınmaksızın tek oy hakkı bulunduğun, ana gayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü bulunan kat malikinin her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkının olduğunu aktardı.


Geri Dön